Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

CAGA na inny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Myslalem o wymianie silnika na młodszy. Obecnie mam 2.0 CR CAGA z przebiegiem 270 tys. Jak uważacie czy silnik z 2014 z jakims małym przebiegiem pasuje jako zamiennik do CAGA?

Opublikowano

Z ciekawości - dlaczego wymieniasz? Dodatkowe pytanie co się psuło ( dwumas, turbo, wtryski...) przez te 270 tys?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Witam

Przy 190 tys padła pompa paliwowa i opiłki zniszczyły cały układ paliwowy( wtryski, zbiornik, itd). Po za tym nie mialem żadnych przygód. Doinwestowalem auto przez 2 lata jak użytkuje( PDC,servotronic, siedzenia, zawieszenie nowe, wydech, kierownica, wnętrze sline, zderzaki przód i tył! Itd). Moje przebiegi to 100000 rocznie wiec stwierdziłem ze czas na nowe serce ktore posłuży mi następne 3 lata pod warunkiem, ze kupie z małym przebiegiem.

Zapomniałem dodać, ze mam nowa dwumase. Reasumując nie opłaca sie sprzedawać. Lepiej wymienić silnik i kochać auto dalej.

Opublikowano

A po co wymienia jak nic się nie dzieje?

Opublikowano
  • Autor

Bo nie wierze w żywotność powyżej 3000000 km. Znajomy ma 315 tys i samochod stoi u mechanika cały czas.

Opublikowano

U mnie kiedys zajechało auto po 370 tys. km :) az nie mogłem uwiezyc w jakim to było stanie

Opublikowano

ktora pompa ci padla ????

Opublikowano
  • Autor

Moje auto wyglada jak nowe biorąc pod uwagę stan lakieru oraz stan techniczny. Co do silnika mysle ze czas na wymianę. Pomóżcie mi w tej kwestii!

Opublikowano

dzieki za odpowiedz .....

Opublikowano

czyli sumując, myślicie że obecne 2.0 TDI na CR poprawione nie przejadą bezawaryjnie więcej jak 300k ?

mamy w robocie parę 2.0 TDI z przebiegami powyżej 200k i na razie latają jeszcze bez problemów, ale niestety leasing się kończy i będą nowe brane

tak się zastanawiam gdzie to "premium" :/ ja rozumiem, że kupując nowe z salonu klient liczony jest max na 60 miesięcy i 200k po czym ma wrócić po nowe, a jak pokazują słupki audi rok do roku sprzedaje coraz więcej nowych, ale nie oszukujmy się audi po 5 latach dalej wygląda świeżo i dobrze i myślę że gro użytkowników mogło by jeździć dalej w teorii "bezawaryjnie" i chwalić markę, bo przecież rynek częsci zamiennych też ma się dobrze i nabija producentom kasę ;)

sam rozglądam się za B8 z roczników 2010-2011 z przebiegami ok 200k , bo już mi się B6 znudziło i w grudniu mu strzeli 13 lat , ale jego największa zaleta dalej jest taka że AVF się nie chce popsuć a na blacie mam ponad 290k i nic nie wskazuje by coś się miało dziać w najbliższym czasie...więc nie mam kompletnie ciśnienia na zmianę, choć B8 w Sline wygląda naprawdę świeżo i chętnie bym taką kupił.

BTW. nikt na forum nie sprzedaje B8 tylko i wyłącznie z quattro z motorem 2.0 :) ? 3.0 odpada, bo za dużo jezdze w mieście, a mialem okazję trochę posmigać 3.0 239KM z 2010 w tipie i spalanie jest na poziomie 13-14 ;/ dlatego przy takim spalaniu w mieście lepsze 2.0 TFSI bo spalanie podobne, a wrażenia nie gorsze, może to nie V6 ale ucha nie wkurza, za to na trasy tylko 3.0 tdi :)

pozdro

Opublikowano

do 2.0 tfsi dolicz jeszcze olej ktory musisz przy wiekszych przebiegach nie dolewac tylko tankowac

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moje b8 ma już 307000km. Auto chodzi ok, tylko przy odpaleniu mocniej zatrzęsie, czasem odezwie się dwumas. Tu mam zagwozdkę gdyż auto przekazałem żonie i kiedy ja wsiadam auto lubi wpaść w wibracje, szczególnie na luzie. Jednak gdy przyjadę kilkanaście km problem znika, dopóki żona znowu nie pojeździ. Przybywa również oleju ale tego nikt nie jest w stanie zdiagnozować gdyż dpf wg kompa jest wypalany poprawnie, a to ropa dostaje się do oleju. Na tą chwilę olałem temat gdyż przybywa ok pół litra na 15000km, czyli przy wymianie mam poziom oleju min, a gdy zalewają jest max. Liczę się że przy tym przebiegu poleci w końcu dwumas ewentualnie silnik. Ale póki co auto chodzi pięknie.

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moje b8 ma już 307000km. Auto chodzi ok, tylko przy odpaleniu mocniej zatrzęsie, czasem odezwie się dwumas. Tu mam zagwozdkę gdyż auto przekazałem żonie i kiedy ja wsiadam auto lubi wpaść w wibracje, szczególnie na luzie. Jednak gdy przyjadę kilkanaście km problem znika, dopóki żona znowu nie pojeździ. Przybywa również oleju ale tego nikt nie jest w stanie zdiagnozować gdyż dpf wg kompa jest wypalany poprawnie, a to ropa dostaje się do oleju. Na tą chwilę olałem temat gdyż przybywa ok pół litra na 15000km, czyli przy wymianie mam poziom oleju min, a gdy zalewają jest max. Liczę się że przy tym przebiegu poleci w końcu dwumas ewentualnie silnik. Ale póki co auto chodzi pięknie.

Z ciekawości- jeździsz autem od nowości lub znasz hustorię auta? Jeśli tak to opisz proszę usterki- zawieszenie , dwumas, turbo, wtryski, opiłki pompy paliwa lub inne- generalnie koszty i przybliżony przebieg przy naprawie usterek.

Opublikowano

Z ciekawości- jeździsz autem od nowości lub znasz hustorię auta? Jeśli tak to opisz proszę usterki- zawieszenie , dwumas, turbo, wtryski, opiłki pompy paliwa lub inne- generalnie koszty i przybliżony przebieg przy naprawie usterek.

Auto kupiłem przy przebiegu 140000, nic poważnego nie było wymieniane wcześniej. Mi padły łożyska przód przy ok. 200000km. Po kolejnych 20 padł czujnik dpf. Tylko u mnie 80% to trasy. Jak dla mnie auto bezobslugowe.