Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Małe ciśnienie oleju AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów :) Walczę z kumplem z jego a4 a konkretniej z słabym ciśnieniem oleju i kontrolką na desce. Pomiary cisnienia oleju wyszły następująco przy 90* płynu na wolnych 0,7bara przy 2 tyś 1,4bara gdzie u mnie na wolnych jest 1,5bara a przy 2tyś -2,5bara zwaliliśmy miche po pompie oleju nic nie widać,zawór wygląda ok (nie zacięty)smok czysty, panewki eleganckie (główne i korbowodowe) i jest dylemat czy wymieniać pompę czy nie (da się ją jakoś sprawdzić ?? ) a może wyciągać wałek napędu pompy vacum i pompy olejowej ? tylko pytanie czy wychodzi w stronę przodu czy w stronę skrzyni ?? (bo od strony skrzyni na bloku widać wbity brok ) Poza małym ciśnieniem oleju i kontrolką na desce auto chodzi super ma moc,dynamikę i nic nie klepie w silniku,

Miał ktoś podobny przypadek ?

Opublikowano

Mam tak w benzynie wyniki podobne na wolnych 0.5 bar przy 2 tys 1.8 bar. Splanowałem pompę bez poprawy i planuję ją wymienić bo prawdopodobnie zębatki już są wyrobione przy okazji wymienię panewki. Silnik również chodzi jak zegarek a kontrola świeci się tylko po mocnym zagrzaniu i schodzeniu z obrotów. Szczerze wątpie żeby coś innego siadło aby tak mocno wpływało na ciśnienie.

Prawdopodobnie mamy tą samą pompę z tzw trzpieniem napędowym, wg mnie są wadliwe te pompy bo wiele osób tak ma.

Edytowane przez ayew

Opublikowano
  • Autor

Panewki na wałku pośrednim sprawdziliśmy są ok :) wymieniliśmy pompę oleju i ciśnienie troszkę podskoczyło tj; na wolnych 1bar przy 2 tys- 1.8bara.

Opublikowano

W sumie mogliście wymienić panewki korbowe są najbardziej obciążone. Mogą wyglądać ok ale zużyte na pewno będą. Na rozgrzanym te wyniki? Jaki olej leje?

Edytowane przez ayew

Opublikowano
  • Autor

Na panewkach nawet politury nie zdarło. Tak na gorącym. Olej mobil1 10w40. Teraz juz lata od wymiany pompy i kontrolka się nie zapala. Wiec nic więcej nie robi.

Opublikowano

Dziwna sprawa to ciśnienie generalnie 1.8 bar jak u mnie było przy 2000 obrotów to naprawdę jak go mocno zagrzałem to przy schodzeniu z obrotów kontrolka się paliła - jest to wartość na granicy działania czujnika 1.2-1.6 bar w przypadku 1.4 może być inaczej. Źródła podają ,że najniższe graniczne ciśnienie oleju na jałowym powinno wynosić 0.3 bar więc zapas i tak jest spory. Jeśli będzie miał problemy z kontrolką można kombinować z podmianą czujnika na np 0.9 bar. Być może gdzieś indziej gubi ciśnienie, nie znam budowy 1.9 tdi.

Można też kombinować z podmianą oleju na 10w50 albo 10w60 taki olej zachowuje swoje parametry przy wyższych temperaturach więc ciśnienie na rozgrzanym powinno wzrosnąć o 0.1 - 0.2 bar, tak było u mnie lecz ja wymieniłem pompę i panewki i problem minął.

Edytowane przez ayew

Opublikowano
  • Autor

Czujnik w tdi ma zakres od 0.7-1.05bara :) wazne ze teraz kontrolka się nie zapala a nie oszczędza tej b5 :)

Opublikowano

to gitara :D

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta. Ile powinno ksiazkowo wynosic cisnienie oleju w afn?