kaczowka.m Opublikowano 11 Września 2015 Opublikowano 11 Września 2015 Cześć, Mam duzy problem z zapowietrzaniem się układu chłodzenia. Ubywa mi bardzo dużo płynu i muszę go dolewać nawet 2-3l po 20km jazdy. Wymienione mam już pół silnika a problem ciągle powraca. Do tej pory zrobiona uszczelka pod głowicą razem z planowaniem głowicy i bloku. Sprawdzona na szczelność wiec to odpada. Nowy rozrząd z pompą wody, czujnik tempreatury G2/G62 ori z aso, termostat ori z aso. Zauważyłem teraz powiększający się wyciek przy króćcu w który wchodzi czujnik temp. Myślicie, że to może być przyczyną tak dużego zapowietrzenia? Nagrzewica jest szczelna i wypłukana a mimo wszystko ciągle w samochodzie zimno. Wskaźnik temp. pokazuje 90 stopni. Chłodnica raz jest ciepła a raz gorąca i słychać klikanie jak dolewam płynu do zbiornika, wtedy chlodnica się napełnia, robi gorąca i przez chwilę jest ok. Mija kilka minut i problem powraca. Podłączany był pod komputer i ten nie pokazywał żadnych błedów.
piotrsob1 Opublikowano 12 Września 2015 Opublikowano 12 Września 2015 Musisz dojść którędy płyn ubywa w takich ilościach , bo nie są to krople tylko litry Rozum podpowiada mi że przy takiej wielkości ubytku to przyczyną może być tylko uszczelka pod głowicą i ciśnienie wywala chłodziwo przez zawór w korku zbiorniczka wyrównawczego ( jego ujście jest pod zbiorniczkiem wyrównawczym ). Tłumaczyło by to też wieczne zapowitrzenie układu ogrzewania Nie wiem czy Twój silnik posiada chłodnicę spalin w układzie EGR-a, jeżeli tak to trzeba sprawdzić ciśnieniowo jej szczelność, albo wyłączyć ją z układu chłodzenia i przez jakiś czas obserwować poziom płynu w celu potwierdzenia lub wykluczenia jej udziałau w wyrzuczniu płynu chłodzącego Jak już będziesz pewny że te wszystkie elementy są sprawne , a płyn dalej wywala , to albo głowica pęknięta, albo jest problem z obiegiem cieczy chłodzącej ( obcięty napęd wirnika pompy wody) . Trzeba zauważyć jedną bardzo istotną rzecz, czujnik temperatury cieczy chłodzącej jak sama nazwa mówi nie pokazuje temperatury silnika ani głowicy, tylko z racji swojego umiejscowienia pokazuje temperaturę cieczy go omywającej, jak jej w silniku brakuje, to pokazuje co najwyżej temperaturę króćca w którym jest zamontowany, a ta może się znacznie różnić od temperatury silnika a w takim przypadku
Rekomendowane odpowiedzi