Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprowadzenie auta i cała dokumentacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ...

Mam do was pytanie,otóż od jakiegoś czasu planuje sprowadzenie auta z Niemiec ewentualnie z Litwy .Na dzień dzisiejszy badam rynek aut używanych ,a następnie wybiorę się w którą ze stron (wolałbym na Litwę bo mam tylko 80 km).Chodzi mi o sprawy formalne czyli dokumenty.Z tego co się dowiedziałem od Niemca obowiązkowo muszę otrzymać:

*Kartę Pojazdu tzw Brief
*Dowód Rejestracyjny
*Umowa kupna sprzedaży między mną a sprzedającym Niemcem

Pytanie do was czy sprowadzając z Niemiec potrzebuje jeszcze dokumentu który mówi o wymeldowaniu auta z Niemiec aby móc zarejestrować auto w Polsce ?

Sprowadzenie z Litwy:

Jeśli auto jest kupione na Litewskich numerach ,w tym temacie jestem zielony jeśli chodzi o sprowadzenie auta z Litwy,czy możecie podpowiedzieć jakie papiery potrzebuję ,aby sprowadzić auto zarejestrowane na Litwie? Na pewno muszę dostać:

*Dowód Rejestracyjny
*Umowe kupna -sprzedaży

Czy Brief (karta pojazdu Niemiecka -ską pochodzi auto)też powinienem dostać,i jakieś wymeldowanie z Litwy że auto jest wyrejestrowane ?

Opublikowano
  • Autor

Ogi dzięki za info ,a czy może ktoś wypowiedizeć się jak wygląda sprawa sprowadzania auta z Litwy ?

Opublikowano

witam ja również myslę o sprowadzeniu sobie auta z niemiec i teraz dobrze że dałeś tego linka bo wyczytałem że w celnym trzeba zapłacić 3.1% jeżeli pojazd jest o pojemności do 2 L a jezeli powyżej to 18.6 % a ja własnie chce sobie sprowadzić a8 z silnikiem 4.2 i co tu by wychodziło że jeżeli kupię za jakieś 26 tyś zł to opłata będzie ponad 4 tyś do brze ja to zrozumiałem

Opublikowano
  • Autor

Jeśli z wyliczeń tak wychodzi to myśle ,ze tak .

Opublikowano

Tak jak masz silnik powyzej 2l to placisz akcyze w wysokosci 18,6 procent wartosci samochodu i cene biora z eurotaxu jesli zbyt mocno zanizysz na umowie kupna/sprzedazy, plus wez pod uwage ze jak na umowie masz cene w euro to biora kurs euro z dnia deklarowanego przekroczenia granicy.

Opublikowano

Ogi dzięki za info ,a czy może ktoś wypowiedizeć się jak wygląda sprawa sprowadzania auta z Litwy ?

Ogolnie z Litwy nie polecam, mianowicie:

- jezyk litewski nie jest popularnym jezykiem i ciezko znalesc tlumacza przysieglego lub jest drogi bo jezyk nie jest popularny

- znajomy mial przypadek, ze pomimo kompletu dokumentow przy rejestracji wyszlo, ze samochod wlasnie zostal skradziony zaraz po transakcji

- sytuacja jak w austrii czy niemczech przy rejestracji/wyrejestrowania pojazdu, wlasciciel ma tego dopelnic

- co do sciagania: niemcy i inne kraje zachodnie, wlacznie z UK + przekladka, czesto sie oplaca, zwlaszcza jak trafisz na ubezpieczyciela, woli oddac za jakas kase niz poslac na polsilvery i nie miec nic :)

Chcesz auto pewne i bez przekretu? - jest w Grodzie ktos kto sie tym zajmuje latami, dostaniesz gwarancje rozruchowa (ja mialem 6m-cy ale chyba temu ze dobry znajomy, normalnie moze byc krocej), sciaga tylko z Niemiec, sprzedane auto jest pewne i bedziesz znal historie auta, od turasow nie kupuje... :P

Wysłano z i9305

Edytowane przez RumJanek