Skocz do zawartości
IGNOROWANY

swap anglika 1.8 na 1.8t + przekladka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 2 tygodnie temu kupilem a4 1.8t sprowadzona z niemiec, prod. Pazdziernik 2000, niestety po takiej suszy i lekkim powilgoceniu asfaltu, po zarwaniu srodkowej lini przy "wyjsciu" z zakretu o promieniu na oko z 5 stopni i predkosci ok 40km/h tyl mi przod wyprzedzil, zaczalem krecic baczki na asfalcie i uderzylem lewym tylnim kolem w mostek, do teraz nie potrafie zrozumiec jakim cudem, ale tego dnia bylo tam 8 wypadkow, niestety nie wszyscy mieli tyle szczescia [*]. Co prawda ze szpitala pisze ale jutro mnie wypisuja, skonczylo sie na 4 ranach cietych na glowie, 30 szwach i kolnierzu ortopedycznym, ale zyje.

Idac do sedna. Tyl jest skasowany, lewe tylnie kolo weszlo az pod zapasowke, blachy wiadomo poprzesuwane, ale moje drzwi sie normalnie otwieraja, poszla tylko poduszka z mojego siedzenia i wylamalo sie oparcie. Deska rozdzielcza, silnik, sprzeglo i skrzynia wizualnie sa w porzadku,ogolnie przod nie uderzyl w nic, jedynie bezwladnosc masy silnika spowodowala lekkie jego przesuniecie, a z 5 cm jest wieksza szczelina po stronie klimy niz ma byc, a ciut mniejsza niz ma byc przy altku. po uderzeniu pamietam wylaczylem silnik, bo pracowal, odpialem pas i probowalem sie wydostac, potem mi sie film urwal :P

Moje pytanie brzmi, jak to by bylo z przekladka z a4 b5 z silnika 1.8 na silnik 1.8t, bo wiadomo, skrzynia i sprzeglo tez sa do przelozenia.

Pasuja dziury w budzie, czy potrzeba krecic nowe/robic przejsciowki ? I jak z deska rozdzielcza ? Bez wiekszych problemow jak w b6 ?

Druga sprawa jak jest z papierami i legalnoscia takiego swapa ? Ze 125 na 150 kuckow czy da rade full legalnie czy jednak trzeba to kombinowac i robic machloje ? Jaki jest koszt przeprowadzenia papierow z anglika na lewokierownicza wersje i z czym powinienem sie liczyc i jakie problemy napotkac przy tej przekladce ?

Jest to sens w bude po 1.8 wkladac czy szukac po 1.8t ?

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi :)

Opublikowano

Najlepiej sprzedaj to i dołóż do normalnego bo to nie będzie to. Do tego ściana grodziowa w B5 jest do przespawania. Ogolnie masa roboty moim zdaniem bez sensu. Bo gdybyś miał swoje już kilka lat jeżdżone i sprawdzone 1.8, 125 PS no to można by swapa zrobić. Ale tak to nie wiesz co kupisz nawet :)

Opublikowano

Tzn to 1.8t to mam ze swojego, skrzynie, sprzeglo tez, sciane grodziowa raczej tez, ze kupa roboty to sie z tym licze, chodzi mi o to czy bedzie to legalne i czy sie to da zrobic, tzn czy dziury pasuja czy to byla kompletnie inna buda jesli chodzi mocowanie w 1.8 a 1.8t ?

Opublikowano

Nie no mocowania identyczne, chodzi o to że bardzo kalkuluje sie. No ale wszystko mozna, a o podbicie przegladu pierwszego to bedzie ciezko znalesc stacje aby podbila ze auto jest w 100% sprawne i bezpieczne.