Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek płynu z tyłu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z ubytkiem płynu chłodzącego. Ubytek nie jest bardzo duży(około 100-150ml na 500-600km), ale jest, a w sobotę chce wymienić płyn, bo dolewałem wodę i poprzedni właściciel prawdopodobnie(sądząc po tym co widziałem w zbiorniczku po zakupie auta) też płynu tam nie wlewał. Przez dłuższy czas nie mogłem zlokalizować wycieku, bo wszędzie było sucho, ale wczoraj zauważyłem, że mam mokrą plamę na skrzyni biegów i mokry jest element nad tym miejscem z tyłu silnika obok czujnika(o ile się nie mylę czujnika temperatury). Wrzucam zdjęcie z widocznym mokrym elementem(na prawo od niebieskiej wtyczki):

aruinv89.jpg

Z tego co "wymacałem" rurka pod spodem też jest mokra. Chciałbym zapytać czy ktoś wie jak to uszczelnić?

Czy muszę wymienić króciec, w którym siedzi czujnik? Jeżeli tak, to czy jest to ten element:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3016302019190-HP108_196-O11348-krociec-ukladu-chlodzenia.html

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Tak to ten 058121132 orginał ASO 70 Zł

Opublikowano

Jeśli króciec nie jest pęknięty to pewnie tylko oring do wymiany. Sprawdź skąd dokładnie cieknie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie za odpowiedzi :hi:

Jutro obejrzę dokładnie gdzie się leje.

Jeżeli tylko oring, to jest to taki jak z poniższego linku?

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3022203121350-FE18766-O11348-oring-tulei-cylindrowej.html

Opublikowano

Ja miałem tak ze króciec był cały i uszczelka też ale po prostu jego podstawa ta która jest przykręcana w blok odkształciła się i woda tamtędy uciekała.

Kup nowy króciec w nim masz uszczelkę i masz z głowy na lata.

Nie zerwij śrub bo wtedy będzie kaszana.

Opublikowano
  • Autor

Króciec kupiony. Patrzyłem i nie zauważyłem pęknięć, ale nie mogę zlokalizować skąd dokładnie cieknie. Zauważyłem tylko, że woda pojawia się na tym dekielku, który widać na wrzuconym przeze mnie w pierwszym poście zdjęciu po prawej stronie od czujnika, po za tym mokro robi się w okolicach rurki odchodzącej w dół od króćca, więc możliwe, że tam od spodu jest jakieś pęknięcie/nieszczelność.

Czy przy wymianie tego króćca zwrócić na coś szczególnie uwagę(po za śrubami wspomnianymi przez @wesz82), jakieś możliwe trudności po za kiepskawym dostępem?

I jeszcze pytanie co do odpowietrzenia układu po wymianie płynu - z tego co się doczytałem w "Sam naprawiam" odpowietrzamy lewym przewodem(stojąc przed maską) wchodzącym w ścianę grodziową pomiędzy akumulatorem, a serwem hamulcowym?

Opublikowano

Tak jak mowisz tak sie odpowietrza.zobacz jaki masz plyn i najlepiej wlej juz odpowiedni do vw oooo

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć wam a czy ktoś z was mógłby powiedzieć skąd i dokąd idzie ten krociec?  I jak się to nazywa bo na allegro nie mogę dopasować tej części http://www.directupload.net/file/d/4889/qpumpjui_jpg.htm

Edytowane przez Mateuszsz5w40