Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

"Fabryczny chip"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio obiło mi się o uszy, że samochody Audi są "fabrycznie chip'owane" przez co ich prędkość maksymalna jest ograniczona. Szperałem trochę w Internecie aby potwierdzić tą informację, aczkolwiek nic sensownego nie znalazłem na ten temat. Może ktoś z Was wie czy to prawda?

Mowa była o silniku 2.0 tdi 143KM, mianowicie auto z "fabrycznym chip'em osiąga prędkość koło 200 km/h natomiast po ściągnięciu chip'a, Audi jest w stanie rozpędzić się do około 250 km/h. Ile w tym prawdy?

Opublikowano

250 km/h? przy mocy 143 KM myślę, że maksimum to około 225-230. Tak wynika z moich obserwacji. A blokada jest ale w mocniejszych wersjach na max 250km/h... Tak jak w BMW i Mercedesach.

Opublikowano
  • Autor

Też wydaje mi sie to mało prawdopodobne, tym bardziej że tak jak wczesniej pisałem szukałem trochę w internecie i nic nie znalazłem. A mam jeszcze jedno pytanie, dobrej klasy mechanik jest w stanie sprawdzić czy mam chip'a na silniku czy tylko autoryzowany salon?

Opublikowano

Zrób logi to chłopaki powiedzą Ci co siedzi w silniku ewentualnie co jest nie tak.

Opublikowano
  • Autor

Hmm, logi?

Ktoś podpowie co to są te logi? :)

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak fabryczny chip. W ogóle temat strasznie pokręcony.

Po pierwsze.

Nie da się osiągnąć wyższych prędkości bez paliwa, kolejnym ograniczeniem będzie dopiero prosty, programowy limiter prędkości.

teoretycznie poszłoby utrzymać pojazd na mocy fabrycznej i uzyskać wyższą prędkość, ale wymagane byłyby wyższe obroty, co wiadomo nie jest zdrowe.

Prękość maksymalna będzie również zależeć od typu skrzyni biegów.

zacznij od prostych rzeczy

- błędy czy nie ma błędu ciśnienia CR.

- wymiana filtra paliwa na jakiś rozsądny (nie filtron)

Cięcie paliwa może również być powodowane przez inne czynniki m.in wzrost temperatury spalin, wynikający np z przytkania DPF (sprawdzić kondycje) lub problemem wtryskiwaczy

Jednak nie licz, że przebijesz 220km/h w serii.

Edytowane przez QaDo

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo za wyczerpująca i zrozumiała dla amatora odpowiedź.. Jak znajdę trochę czasu to dostosuje sie do zaleceń i napisze jakie efekty ??