Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kopci na czarno przy spokojnej jeździe!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Od kilku tygodni zauważyem dziwne zjawiskó w swoim klekociku. Mianowicie podczas spokojnej jazdy w momencie gdzie silnik zaczynac wchodzić na obroty 1900 a 2000 to jest takie małe jakby udławienie (nie czuć tego na siedzeniu pasażera - tylko prowadząc auto) udławienie jest takie specyficzne jakby sie wyjeżdzało z terenu zabudowanego i wpadało w szczere pola gdzie jest duży wiatr :P Tak jakoś to odczuwa. Oczywiscie trwa to ułamek sekundy i w tym momencie w lusterku widać czarny dym (puszcza mocnego bąka) Czuć też takie dławianie na wyższych obrotach ale wtedy jak nie przyspieszam. Jak dam mu porządnie but w podłoge to idzie rewelacyjnie, wtedy z rury leci normalnie tak jak powinno być siwy dymek.

Myślicie że to wtryski leją i dlatego puszcza czarne dymy i muli go chwilami? może filtr powietrza? Auto kupiłem w maju i od tamtej chwili nic nie robiłem :P

Wiem, ze zaraz mi napiszenie zapnij vaga i zrób logi :D tak zrobie, pojade na diagnostykę ale chciałem wczesniej od Was usłyszeć jakieś sugestie cobym wiedział co mnie może czekać :D

Dzięki wielkie

Opublikowano

pewnie coś z turbinką

nagły skok ciśnienia, potem n75 go zbija jest zadławienie i czarny dymek

ale to tylko spekulacja, trzeba zapiąc vaga :)

Opublikowano

albo uklad wtryskowy [sterujacy albo sterowanie turbo] .. ale to tylko gdybanie ...

Opublikowano
  • Autor

Siema.

Sprawdziłem dziś z kumplem pod maską co się dzieje podczas butowania na biegu jałowym. Okazało się ze jak nagle wcisne pedał w podłoge to z rury leci czarna sadza jak ze starej lokomotywy :D

Potem okazało się, że w momencie gdy Turbina się załaczała to z lewej strony silnika, gdzie idzie taka plastikowa rura i potem łączy się ona z metalową srebrną (na złączce) jest zajebiaszcza dziura (ok5 cm) z której przy precy turbiny dmucha jak z kompresora :)

Pewnie tu tkwi zonk. jutro postaram się wymienić ten kawałek gumy i zobaczymy co będzie się działa (pewnie wszystko wróci do normy) :))

Opublikowano

widzę że już znalazłeś standardowy problem dymienia - dziura w dolocie, wymień gumkę i będzie OK, aż dziw że nie poczułęś że autko było mułowate bo przy takiej dziurze musiało być

Opublikowano
  • Autor

wiesz, myślałem, że tak ma być, ze poprostu przyzwyczaiłem się do tej mocy ć (wczęsnie jejździłem dużo słabszym autem :D)

jutro wymienie gume i pedał w podłogę :D

Opublikowano

z lewej strony silnika, gdzie idzie taka plastikowa rura i potem łączy się ona z metalową srebrną (na złączce) jest zajebiaszcza dziura (ok5 cm) z której przy precy turbiny dmucha jak z kompresora :)

Pewnie tu tkwi zonk. jutro postaram się wymienić ten kawałek gumy i zobaczymy co będzie się działa (pewnie wszystko wróci do normy) :))

mialem dokladnie ten sam przypadek co Ty :wink4: tez mialem straszna dziure,kopcil mocno i nie mial mocy :thumbdown: wymieniaj jak najszybciej ten kawalek gumy a wszystko bedzie :good: jesli bedziesz mial problem ze znalezieniem tej rurki gumowej udaj sie do sklepu z czesciami do ciągnikow :wink4::kox: bo w sklepie motoryzacyjnym mozesz zapłacić 3xwiecej
Opublikowano
  • Autor

z lewej strony silnika, gdzie idzie taka plastikowa rura i potem łączy się ona z metalową srebrną (na złączce) jest zajebiaszcza dziura (ok5 cm) z której przy precy turbiny dmucha jak z kompresora :)

mialem dokladnie ten sam przypadek co Ty :wink4: tez mialem straszna dziure,kopcil mocno i nie mial mocy :thumbdown: wymieniaj jak najszybciej ten kawalek gumy a wszystko bedzie :good: jesli bedziesz mial problem ze znalezieniem tej rurki gumowej udaj sie do sklepu z czesciami do ciągnikow :wink4::kox: bo w sklepie motoryzacyjnym mozesz zapłacić 3xwiecej

dzięki wielkie za info, jutro poszukam :) pewnie musi być to kawałek ale porzędnj gumy :P

Tak jak piszesz poszukam w sklepach dla "ciągników":D

Opublikowano

Ta guma w sklepie ksoztuje 100zl orginal Proponuje kupic zbrojna w gumpolu i jest to samo

Opublikowano

Ta guma w sklepie ksoztuje 100zl orginal Proponuje kupic zbrojna w gumpolu i jest to samo

Mozesz kupic taka jak Ci kolega wyzej napisał :wink4: ja kupilem taka w sklepie z czesciami do " ciągnikow " :tongue4: (wysystarczy nawet na dwa razy :kox: jak by nie nie daj znowu poszla :gwizdanie: ) może i jest smiszne ale zaplacilem za nią 9 złociszy a nie jak w sklepie motoryzacyjnym krzyczeli mi za nia od 80 do 100 zł za kawalek gumy :laghing2: Śmigam na niej juz gdzies od maja i sprawuje sie bardzo dobrze :th:
Opublikowano
  • Autor

no i guma wymieniona,wróciły wszystkie pasące się konie i fura przestał kopcić :)

Opublikowano

no i guma wymieniona

to pochwal się gdzie gumę zakupiłeś :wink4: w sklepie ciagnikowym :lol1:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam czy ta awaria z tą gumą to standard w audi.pozdrawiam

Opublikowano

Witam czy ta awaria z tą gumą to standard w audi.pozdrawiam

standard nie ale często się zdarza

Opublikowano

w kazdym doladowanym aucie moze sie zdarzyc dziurawy dolot