Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Pompowtryskiwacze (silne drgania silnika) - wymiana/regeneracja Wrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po wizycie u diagnosty samochodowego zostałem poinformowany o awarii jednego z pompowtryskiwaczy (wyniki wskazują na jego maksymalną korektę).

Objawy to bardzo nierówna praca silnika, słabsza moc i silne drgania.

Kilka pytań:

1. Lepiej regenerować czy kupić nową sztukę ?

2. Czy wymieniać wszystkie sztuki czy tą jedną wadliwą (czy musi być z tej samej serii produkcyjnej) ?

3. Jak sprawdzić model pompowtryskiwacza (czy konieczne jest wyciągnięcie i odczytanie oznaczeń z samego elementu) ?

4. Gdzie we Wrocławiu znajdę profesjonalną pomoc za rozsądne pieniądze (czyli warsztat, który specjalizuje się w tej materii) ?

Opublikowano

może najpierw sprawdź wiązkę ,a dokładniej wtyczki przy pompkach ,możliwe że nie łączy

Opublikowano
  • Autor

Dwa miesiące temu auto zaczynało przerywać (przy 70-120km/h przerwało raz na 5min na rozgrzanym) po miesiacu wymieniałem listwe. Nic to nie poprawiło, a teraz to już nie jest przerywanie, a ciągle silne wibracje.

Opublikowano

Wbrew powszechnej opinii pompowtryski jest naprawde ciezko uszkodzić, moje obecne b6 przez 4 lata przepaliło 20L benzyny po pomyłce na CPN, 100L czerwonego opału i jakieś 2000L najtańszej ECO gnojówki prosto z ciężarówki a korekcje mam po 0,50.

Korekcje nie są wyznacznikiem stanu pompki, ECU wyrównuje prace poszczególnych cylindrów za pomocą dawki paliwa (korekcje) jak i czasami otwacia elektrozaworów (BIPY) wysokie korekcje mogą świadczyć o słabej kompresji na którymś cylindrze a nie tylko o stanie pompki.

Zrób logi statyczne grup 04,13,18,23.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli chcesz prawidłowo dobrać pompowtryskiwacze, a to dość ważna sprawa skorzystaj z katalogu na stronie Boscha Katalogi pompowtryskĂłw - Audi TDI Dodatkowo to jeden z lepszych serwisów do regeneracji pompowtryskiwaczy w Polsce.

Reklamował ktoś kiedyś pompowtryskiwacze po regeneracji? Bo słyszałem niepewną opinię, że lubią odrzucać, bo niby złe paliwo było tankowane itd.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli chcesz prawidłowo dobrać pompowtryskiwacze, a to dość ważna sprawa skorzystaj z katalogu na stronie Boscha Katalogi pompowtryskĂłw - Audi TDI Dodatkowo to jeden z lepszych serwisów do regeneracji pompowtryskiwaczy w Polsce.

Reklamował ktoś kiedyś pompowtryskiwacze po regeneracji? Bo słyszałem niepewną opinię, że lubią odrzucać, bo niby złe paliwo było tankowane itd.

Witam

Dokładnie jestem w tej sytuacji ...

Dałem pompowtryki z mojego Audi a4 b7 1.9 116ps/ BRB do Regen. do Boscha do opola.

Wrocily z regeneracji wszystkie 4 sztuki ... ( pierw diagnoza na VCDS byla taka ze jeden chodzi nie prawidlowo potwierdzil to znajomy mechanika.

Bosch zregenerował wszystkie 4 sztuki. Zgodzilem sie na Regener wszytskich 4 dla swietego spokoju. Zalezalo mi na podniesieniu mocy tego 116ps do 140 ps max.

I zaczeła sie jazda. ....

Wtryski wrocily wraz z raportem regener. Moj mechanilk ladnie założył a tu ZONK. :(

Auto chodzi jak Traktor 30:) Autentycznie.

Przed wogóle jaka kolwiek ingerencją ich auto mialo leciutkie drgania. naprawde minimalne wyczuł to tuner u którego byłem na tescie czy sie nadaje samochod do zmiany mapy na 140ps. Potwierdził to jak wspomniałem jego prgram VCDS ze na 1 cylidrze sa złe dawki.

+2,50 spadał do do 0,80 2 cyl to stale 0,74 3cyl 0,74 stałe 4 cyl. 074 tez stałe

Teraz sprawa wyglada tak: Moj mechanik kontaktował sie z kierownikiem Bosch Service w tej sprawie. Mechanik wymontował wtryski., mysla ze uszczelki sie przeszczepiły ale nic, wyminil sruby 4 mocujace ( bo tak sugerował kierownik ) na nowe tez nic.. Wiec spakowalismy i pojechałem z reklamacja. Ci oczywiscie ze filtr paliwa ze , ze te srubki ... Ogolnie przyjeli do Rekjlamacji

bo przecież na to jest 2 lata gwarancji

Odpowiedz bedzie teraz w ten PT oni to musza sprawdzic , moze tak byc ze bede wysyłać do Warszawy itp.

Az jestrem ciekaw co to bedzie. Założe sie ze winy sobie nie przypiszą.

Dam znac co bedzie dalej -------------------------> :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Opublikowano

Zrobiłeś podstawowy błąd, jeśli robi sie takie inwestycje to warsztat zakładający nowe/regenerowane częśći musi dac ci na to papier ze swoją pieczątką. Jeśli są jakieś problemy zakład montujący sam buja sie z reklamacją.

Opublikowano

Dali mi raport z naprawy przed i po regeneracji. Mam na to 2 lata gwarancji. Sprawa jest w toku. Jedno czego nie skontrolowalem to koncowki nr pompowtryskow

czyli :

oznaczenie części 038 130 073 BP ?? Nie wiem jaka byla koncówka Liter ale sprawdze sobie to w ASO po nr Vin. Byc moze ci experci z boscha sie pomylili i dali wtrysk z koncowym innym oznaczeniem.