JanuszK20 Opublikowano 5 Listopada 2015 Opublikowano 5 Listopada 2015 Witam. Kupiłem niedawno Audi a4 1.9 tdi 130 km i zaprowadziłem auto do mechanika na wymiane rozrządu, pompy wody, paska alternatora, filtra powietrza, oleju i przy okazji termostatu bo nie chciał złapać temperatury. Odrazu po wyjechaniu od mechanika zauważyłem dziwny dzwięk dochodzący z pod maski tzn. gdy dodaje gazu, ewentualnie jak opuszczam to słysze takie szuranie, świstanie z okolic silnika. Potem na podwórku zacząłem wszystko sprawdzać krok po kroku i okazało się że dzwięk dochodzi z miejsca w którym jest filtr powietrza. Na początku stwierdziłem że może zły filtr jest założony czy coś, zacząłem się bawić, rozkreciłem obudowe i wsadziłem stary filtr powietrza. Dzwięk ciągle jest taki sam, dodam że przed zaprowadzeniem samochodu do mechanika wszystko było w porządku, a odrazu jak odpaliłem po zrobieniu samochodu i przejechałem pare metrów zauważyłem już ten odgłos także na pewno wcześniej go nie było. Dodam że na biegu jałowym bez gazu tego nie ma, tylko i wyłącznie kiedy dodaje gazu między 1300 a 2000 obrotów, ewentualnie po puszczeniu gazu. Miał ktoś kiedyś z forumowiczów podobny problem? Doradzi ktoś coś?
radzio49aa Opublikowano 5 Listopada 2015 Opublikowano 5 Listopada 2015 Sprawdź przewody ktore idą do turbo i IC czy sa dobrze zatrzaśnięte Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zelek2012 Opublikowano 6 Listopada 2015 Opublikowano 6 Listopada 2015 U mnie kolego tez podczas jazdy najbardziej przy dodawaniu gazu slychać dziwne dzwięki. Samochod wlaśnie stoi u mechanika i mówili ze ponoc od skrzyni ten dzwiek i maja dzisiaj rozbierac i patrzec. Tylko zalezy czy o takim samym dzwieku mówimy
JanuszK20 Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Sprawdziłem przewody, raczej w porządku ale nie wiem czy dobrze patrzyłem bo jestem trochę lajkiem w tematach mechanicznych. Co do odgłosów, dzisiaj znów się wsuchiwałem, przy dodawaniu gazu może nawet tego nie słychać ale przy opuszczeniu, jak zdejme nogę z gazu. I to tak jak pisałem w granicach 1400 - 2000 obrotow jak puszczę to wtedy słychać.To jest takie szuranie, piski, gwiazd. ciężko to opisać słownie. Będę dzisiaj znowu drugi raz jechał do tego mechanika ale umyje ręce jak znam życie :/ Edytowane 6 Listopada 2015 przez JanuszK20
zelek2012 Opublikowano 7 Listopada 2015 Opublikowano 7 Listopada 2015 zlap go za łeb i niech patrzy skoro to z jego winy, ale wlasnie znajac zycie to róznie moze byc. Ja odebralem auto od mechanika z tymi dzwiekami i powiedzielei ze mi sie skrzynia sypie bo wyleli olej ze skrzyni i byly opilki i stad ten dzwiek, Ale z tego co piszesz to u Ciebie kolego inny powód, no ale niestety nie pomoge
Rekomendowane odpowiedzi