Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Lużne fotele i ew. wymiana ślizgów fotela.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie, mam trochę lużne przednie fotele. Troszkę się telepią i zaczyna mnie to drażnić. Myślę że zuzyły się już ślizgi w prowadnicach i czas wymianić na nowe. Czy ktoś z was już to robił ew. jak się do tego zabrać. ? Dzieki za pomoc pozdrawiam.

Opublikowano

najpierw sciagasz ze zaslepki plastikowe na koncu prowadnic fotela (te od strony tylnej kanapy), pozniej odlaczasz kostki pod fotelem i wyjezdzasz fotelem do tylu, sciagasz stare slizgi, zakladasz nowe, wsuwasz fotel w prowadnice, podpinasz kostki, zakladasz zaslepki i wsio :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Tak więc rozumiem że wymieniam ślizgi w dwóch bocznych prowadnicach. Czy w tej środkowej też się wymienia? Czy moge napotkać jakieś problemy przy wyjmowaniu tego fotela tj. czy ta środkowa prowadnica ma jekieś zabezpieczenia albo blokady ?

Opublikowano

Jest blokada w środkowej prowadnicy. Ściskasz ją w palcach i wyciągasz. Problemów raczej nie powinno być. Warto tam później przesmarować to wszystko.

Opublikowano

Panowie powiedzcie mi, bo moje fotele z mega oporem da się przesuwać, wystarczy tam nasmarować czy trzeba będzie coś powymieniać?

Opublikowano

Dzięki za pomoc, moje w sumie też się ciężko przesuwają no i trochę latają. Myślę że dam rade. Tylko kupić ślizgi i w sobotę będę ogarniać :)

Opublikowano

Jeśli cięzko chodzą to pierwsze co bym zrobił to wyciągnał fotel - tak jak kolega wyżej pisał + wyciągnięcie blokady ze środka z przodu, Przeczyścił prowadnice i suwnice z ewentualnej rdzy, starego smaru, przesmarował WD40 i nałożył nowego smaru i wtedy mają chodzić elegancko.

Opublikowano

Wyciągnięcie fotela to 5 min roboty kiedyś w niedzielę nawet wyciągałdm 2 razy mam kłopot z grzaniem i pewnim czeka mnie rozebrango fotela bo tam jest jakiś czujnik temperatury i pewnie przez to nie grzeje ktoś to robił długo z tym schodzi dodam że są skórki

Opublikowano

Ze skórami to musisz bardziej uważać przy rozbiórce, bardziej podatne za zerwanie i zarysowanie niż welurowe. Przyczyn może być kilka, albo czujnik, albo mata grzewcza, albo prewody, albo nawet przełącznik w klimatroniku.

Opublikowano

Podłącze się do tematu, też mam luźny fotel kierowcy oraz problem z hamulcem (trzpieniem) regulacji fotela. Porównując z fotelem pasażera który jest sztywny brakuje mi kawałka plastiku nad tym właśnie trzpieniem.

http://i63.tinypic.com/ngadzd.jpg

Żółty plastik/sylikon

Przez brak tego elementu fotel wpadł trochę za nisko i trzpień nie trafia w dziurę i ma problem z blokowaniem fotela i (wydaje mi się że przez to) jest luźny.

Jak nazywa się ten element i czy można go dokupić ?

Czy to to ?

http://allegro.pl/slizg-fotela-vw-golf-i-ii-iii-2-3-passat-b3-b4-b5-i5487525273.html

Opublikowano

Jestem po wymianie swojego to mogę coś podpowiedzieć tak to jest komplet ślizgów 2 x fotele przednie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, także zamawiam :D

Witam ponownie. Wkońcu znalazłem czas na te fotele i pojawił się pierwszy problem. Konkretnie to te ślizgi sa do kupienia tylko w ASO ? Wszystko na to wskazuje, bo te na allegro i w innych serwisach nie pasuja do a4 a pasują do 80, 100, passata B5 Golfa III itd. Poradźcie gdzie moge je kupić, jak nie da rady to zostanie ASO 42zł za komplet na fotel także tragedii nie ma :)

Opublikowano

Środkowy tak idzie kupić, ale tych bocznych nie :/

Opublikowano

Witaj. Rozmawiałem z tym sprzedawca i na 100% NIE podejdą. Problem w tym że te ślizgi z passata B5 Adui 80 i 100 Golfa itd NIE pasują do A4. Te z A6 też nie pasują. Różnią się delikatnie lecz na tyle że nie będzie to działac. Z moich informacji idealnie pasuje oryginał, w sumie nie drogo. Jeden ślizg tylny 13 zł środkowy 16zł komplet na fotel wychodzi po 42zł OEM.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy kupiłem komplet slizgow na fotel kierowcy i mam problem otóż wszystko zamontowalem i fotel bardzo ciężko się przesuwa , prowadnice wyczyściłam dokładnie i nasmarowalem, kupiłem oryginalne slizgi oprócz tego środkowego , środkowy firmy topran. Tylne sligi mają dwa różne kolory jeden czarny drugi biały czy jest jakaś między nimi różnica prawy/lewy ? Nie mam pojęcia czemu ten fotel nie chce się suwac lekko tak jak siedzenie pasażera ... pomoże ktoś ?

Opublikowano

Koledzy kupiłem komplet slizgow na fotel kierowcy i mam problem otóż wszystko zamontowalem i fotel bardzo ciężko się przesuwa , prowadnice wyczyściłam dokładnie i nasmarowalem, kupiłem oryginalne slizgi oprócz tego środkowego , środkowy firmy topran. Tylne sligi mają dwa różne kolory jeden czarny drugi biały czy jest jakaś między nimi różnica prawy/lewy ? Nie mam pojęcia czemu ten fotel nie chce się suwac lekko tak jak siedzenie pasażera ... pomoże ktoś ?

Jedyne co ci powiem to że według mojej informacji które otrzymałem z ASO ślizgi nie dzielą się na lewy i prawy. Powiedz mi czy te ślizgi kupowałeś w ASO i czy masz pewność że są do A4. Bardzo podobne są do A6 i B4, ale są za grube. Ja kupiłem wszystkie w ASO i działają pięknie.

Opublikowano

Kupiłem ori ale nie w aso, numery takie same są na nich co w etce także muszą być te na 100%...