Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] trwałość zawieszenia i koszty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

tak się zastanawiam jak to jest w końcu z tym zawieszeniem,że jest aluminiowe i mniej trwałe niż stare(w b4) to niby wiem,różnie ludziska mówią,że wystarczy na 20k km polskich dróg,inni że siada szybciej(piszę tu o takiej średniej bo styl jazdy i drogi różnią się),a co do kosztów naprawy to trzeba wyłożyć ok 2tyśki na naprawę na zamiennikach,na częściach oryginalnych dojdzie to do 5tyś. ale trwałość znacznie wzrośnie i w efekcie bardziej się opłaca,czy to tylko jakieś mity,głupoty czy może prawda?sam niby coś tam wiem ale jestem wciąż teoretykiem w tej kwestii więc liczę na wypowiedzi osób lepiej obeznanych w temacie :hi:

ja planuję zakup auta ok 2002 roku,

pozdrawiam

Opublikowano

Ja na oryginalnym zawieszeniu jeżdzę od nowości. Przebieg 128 000km z czego większość na polskich "równiutkich" drogach. Zawieszenie nie jest takie złe. Jak się uważa na dziury można pojeżdzić w Polsce długo na ori zawieszeniu. Koszt wymiany kompletu wahaczy oryginalne 1300-1500zł + robocizna 200-250zł. Koszt nieoryginalnych 500-700zł + robocizna. Nie trzeba wymieniać całego kompletu - można wymienić tylko ten wahacz który padł.

Opublikowano

Ja na oryginalnym zawieszeniu jeżdzę od nowości. Przebieg 128 000km z czego większość na polskich "równiutkich" drogach. Zawieszenie nie jest takie złe. Jak się uważa na dziury można pojeżdzić w Polsce długo na ori zawieszeniu. Koszt wymiany kompletu wahaczy oryginalne 1300-1500zł + robocizna 200-250zł. Koszt nieoryginalnych 500-700zł + robocizna. Nie trzeba wymieniać całego kompletu - można wymienić tylko ten wahacz który padł.

I masz całkowitą rację :good:

Opublikowano

Podobno w b7 zawieszenie jest już trwalsze?

Opublikowano
  • Autor

taka wersja mi się podoba,nie jest tak pesymistyczna jak myślałem,a że się te części nie psują przeważnie parami tylko jakoś tak z osobna to się już sam przekonałem na swoim obecnym autku,

dodam tylko dla uściślenia że chodzi mi cały czas o standard,bardziej wyczynowe zamienniki pewnie będą przez jakiś czas poza zasięgiem mojego portfela po zakupie autka :>

pozdr

Opublikowano

Cały myk polega na tym, że te wyczynowe zawieszenia są spoko jak jest odpowiedni stan dróg. A u nas to róznie z tym bywa

Opublikowano

Może i zawieszenie lubi sie posypać dzieki naszym drogom ..ale komfort jazdy na wielowahaczowym jest o niebo lepszy niż ..w wymienionym B4..bo to jak taczka :decayed:

Zawieszenie Febi 1000- 1200 zł ..

Lemforder - 1200 - 1500 zł

No i cała reszta .. 350 zł w góre ..

Koszt wymiany na stronę w Lubelskim to ok . 100 -150 zl .

Opublikowano

Aby szybciej wymieniać wahacze to "polecam" felgi 17-18,owszem ładnie to wygląda,jednak jest mało praktyczne.Polecam za to standardowe 15-tki i uważać jak się jeździ.

Opublikowano

Aby szybciej wymieniać wahacze to "polecam" felgi 17-18,owszem ładnie to wygląda,jednak jest mało praktyczne.Polecam za to standardowe 15-tki i uważać jak się jeździ.

Jasne.. :cool1: