Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wymiana rozrządu AEB 1.8t pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej planuję wymianę rozrządu w aucie audi a4 b5 1.8t AEB 1997r, auto posiadam od roku czasu chciałem zapytać czy musowo jest wymieniać napinacz łańcucha ?

Planuję wymienić rolki, pasek, pompę wody i się zastanawiam nad tym czy kupić zestaw z napinaczem łańcucha? I co myślicie o firmie INA z tym kompletem ?

Opublikowano

Ina bardzo dobry komplet. A halasuje ci łańcuch po odpaleniu? Jeżeli nie to ja bym go nie wymieniał..

Opublikowano
  • Autor

żadnego hałasu nie słychać czyli zostawiam i do wymiany pasek rolki pompa i zdecyduje się na simeringi jeszcze

Opublikowano

INA często daje komponenty na 1 montaż, więc jest ok. Jeżeli nie hałasuje napinacz, a zastanawiasz się nad wymianą to ściągnij pokrywę zaworów i zobacz w jakim stanie są ślizgi na napinaczu. Jeżeli już są cienkie to wymień napinacz. U Ciebie podobnie jak W ADR pewnie potrzebne będę 4 simeringi :) Na 2 wałki rozrządu, jeden pod koło napędu pompy oraz jeden przy wale korbowym.

Opublikowano
  • Autor

U Ciebie podobnie jak W ADR pewnie potrzebne będę 4 simeringi :) Na 2 wałki rozrządu, jeden pod koło napędu pompy oraz jeden przy wale korbowym.

dzięki bardzo mi pomogłeś z tymi simeringami

Opublikowano

Niedawno wymieniałem rozrząd w swoim ADR. Kupiłem 2 simeringi na wałki rozrządu tylko i w trakcie roboty się kapnąłem, że jeszcze dwa są potrzebne :P Dlatego dziele się swoimi błędami :kox:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

hejka, po wymianie rozrządu auto po przejechaniu ponad 60km caly czas ma temperaturę 60* nie osiąga 90* mechanik cos gadał że moze czasem się zapowietrzyć i po paru dniach dojdzie do siebie, czy to jest prawa? I nie da się tego jakoś przyśpieszyć wymieniany był termostat jakieś 3-4 msc temu chyba że czujnik temperatury padł ale przed wymianą rozrządu wszystko działało jak trza

Opublikowano

Odpowietrzyć możesz sam. Odpowietrza się zsuwając lekko wąż od nagrzewnicy. Jest w nim taka mała dziurka, będziesz ją widział u góry na wężu.

Tak to mniej wiecej wygląda: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQGQBSlHHf1i3epKuFn2V7pjKV5nR295PrWhkGmbuNz955QjO18w

Edytowane przez marasekm

Opublikowano

Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

Mam pytanie w temacie - muszę wymienić rozrząd w silniku 1.8 T 110 kW AEB 1997r. W sklepie motoryzacyjnym zadano mi pytanie o napinacz - są dwa rodzaje: hydrauliczny i mechaniczny (?). Zestawy rozrządu są firmy INA. W celu weryfikacji należałoby zdjąć pokrywę paska rozrządu i sprawdzić. Czy jednak mogę to zweryfikować bez ściągania tej osłony? np po numerze VIN? Który zestaw kupić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanie w temacie - muszę wymienić rozrząd w silniku 1.8 T 110 kW AEB 1997r. W sklepie motoryzacyjnym zadano mi pytanie o napinacz - są dwa rodzaje: hydrauliczny i mechaniczny (?). Zestawy rozrządu są firmy INA. W celu weryfikacji należałoby zdjąć pokrywę paska rozrządu i sprawdzić. Czy jednak mogę to zweryfikować bez ściągania tej osłony? np po numerze VIN? Który zestaw kupić?

Pozdrawiam.

Nie wiem czy Ci to jeszcze potrzebne:P Numer napinacza możesz zobaczyć bez zdjemowania pokrywy widać go od góry na napinaczu:P A nie wiem o co chodzi z hydraulicznym i mechanicznym ale może chodzi o to czy ma czujnik ciśnienia (jakości) oleju? Jak podasz numer napinacza i literkę jaką ma to powinni Ci dać dobry:) Po VINie nie zawsze im wychodzi bo w Radomiu w Interparts dali mi bez tego czujnika po samym VINie :grin:

Opublikowano

Pozdrawiam.

Nie wiem czy Ci to jeszcze potrzebne:P Numer napinacza możesz zobaczyć bez zdjemowania pokrywy widać go od góry na napinaczu:P A nie wiem o co chodzi z hydraulicznym i mechanicznym ale może chodzi o to czy ma czujnik ciśnienia (jakości) oleju? Jak podasz numer napinacza i literkę jaką ma to powinni Ci dać dobry:) Po VINie nie zawsze im wychodzi bo w Radomiu w Interparts dali mi bez tego czujnika po samym VINie :grin:

Czujnik jakości oleju???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pozdrawiam.

Czujnik jakości oleju???

Tak słyszałem:) Że podobno nie jest to ściśle związane z ciśnieniem... Ale chodzi o taki elektrozawór który widać normalnie bez żadnego zdejmowania bo po numerze tej części od razu Ci dadzą taką i nic nie dawaj im więcej oprócz kasy:)

Opublikowano

Na pewno nie czujnik "jakości" oleju :P jak wynajdziesz taki czujnik to daj znać, chętnie zakupie :P

Opublikowano

Ale chyba z taką nazwą właśnie spotkałem się już 2 razy dlatego trochę mnie to zaczęło zastanawiać :huh: W każdym razie wiadomo o co chodzi :P No ale jak to by był czujnik jakości oleju to sam sprawdzał bym jego działanie co wymianę oleju :)