Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klauzura w umowie OC ( wiek 25 lat) - pytanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Takie pytanie mam: w mojej poprzedniej umowie OC w firmie HDI zauważyłem zapis : " Do kierowania pojazdem nie będzie uprawniona osoba, która nie ukończyła 25. roku życia lub/i prawo jazdy posiada krócej niż 36 miesięcy"

Co to oznacza?

Np mam syna 23 lata który ma prawo jazdy 4 lata. Ma kolizję moim autem ale jest poszkodowanym. Czy ubezpieczenie działa dla mnie normalnie i dostanę odszkodowanie czy się wyprą bo nie skończył 25 lat a jechał moim autem, które jest zarejestrowane na mnie.
Pytam bo kończy mi się ubezpieczenie i nie wiem czy przedłużyć czy uciekać gdzie indziej!

Opublikowano

Jeśli szkoda nastąpiła nie z jego winy, to czym się martwisz? Takie bzdurne klauzule są powszechne w umowach, ale to nie znaczy, że są wiążące. Ubezpieczyciel nie ma prawa dysponować Twoim mieniem i g... ich to obchodzi komu udostępniasz pojazd.

Opublikowano
  • Autor

Aha rozumiem, czyli jak mu dam auto i zrobi kolizje jako sprawca to lipa

Ale jeśli ktoś w niego wjedzie i będzie poszkodowanym to wszystko ok? Bo nie chce sytuacji ze w razie kolizji się wyprą że autem jechał młody poniżej 25 lat

Opublikowano

To jest swego rodzaju zabezpieczenie ubezpieczalni gdyby młody spowodował wypadek, jeśli 1 z warunków jest spełniony wtedy normalnie ciągną z polisy:)

Edytowane przez Mini_Tytan

Opublikowano

jak mu dam auto i zrobi kolizje jako sprawca to lipa
Lipą jest tylko sam zapis. Równie dobrze mogą sobie zastrzec, że wolno ci jeździć tylko po asfaltowych drogach, parkować tylko na strzeżonych i jeździć wyłącznie z dopuszczalną znakami prędkością. Takie zapisy w żaden sposób nie są wiążące.
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za wypowiedzi. Szczególne podziękowania za jedną wiadomość prywatną od specjalisty z tej dziedziny, czapki z głów za szczegółowe wyjaśnienie i opisanie każdego przykładu. :hi:

do zamknięcia.

Edytowane przez vito A4