Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Dziwne rzężenie i hałas sprzęgła lub skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Od jakiegoś czasu niepokoją mnie dźwięki jakie dochodzą mnie ze skrzyni biegów/sprzęgła. Wygląda to mniej więcej tak że w momencie gdy puszczam pedał sprzęgła dochodzą mnie takie oto dźwięki:

Do tego dochodzi takie dziwne rzężenie, tak jakby coś luźnego było na biegu jałowym przy nie wciśniętym sprzęgle. Gdy wcisnę pedał sprzęgła hałas ustaje.

Boję się takim autem jeździć w dalekie trasy i męczę sie Golfem V w benzynie:(. Czy ktoś z Was może coś doradzić? Dodam tylko że silnik AHU i nie mam dwumasa tylko zwykłe koło zamachowe. Do tego kompletne sprzęgło zostało wymienione dokładnie rok temu na Lukas (padł docisk sprzęgła Sachs na którym przejechałem tylko ok. 50tys km). Nie wiem o co chodzi z tym sprzęgłem ale dziwne by było gdyby po przejechaniu ok 10 tys km znów padło sprzęgło. Załąmuję już ręce...

Panowie, czy nikt nie jest w stanie jakoś nakierować co się może dziać?? Ogólnie poczytałem trochę po necie i na forum Passata. Piszą tam, że zużyte łożysko na wałku sprzęgłowym może dawać takie objawy i że podobno to norma w skrzyniach montowanych w Passacie B5. Jak na złość mam włożoną skrzynie z paska B5:(. Tak jak słychać na filmiku: hałas przy raptownym puszczeniu sprzęgła i rzępolenie na luzie (gdy wcisnę sprzęgło to następuje cisza). Z tego co czytałem uszkodzone łożysko oporowe daje wręcz odwrotny efekt - cisza po puszczeniu sprzęgła). Dlatego raczej nie jest to wina łożyska oporowego tym bardziej, że jakieś 10-15 tys sprzęgło i łożysko oporowe było zmienione na LUKa. Mam silnik 1.9 TDI 90KM AHU z 1996r (jednomas).

Opublikowano

Mam to samo!

Dokładnie tydzień temu się zaczęło. Po odpaleniu lekkie chrobotanie, czasem jest, czasem go nie ma, w mieście po trasie potrafiło się załączyć na dłuższą chwilę, o wiele intensywniej że przy zamkniętych szybach, nawiewie i radiu słyszałem to :o

Sprzęgło wymienione może z miesiąc temu na LUK'a + łożysko pilotujące.

Dźwięk znika przy wciśnięciu sprzęgła jak u kolegi.

Opublikowano

Mam to samo!

Dokładnie tydzień temu się zaczęło. Po odpaleniu lekkie chrobotanie, czasem jest, czasem go nie ma, w mieście po trasie potrafiło się załączyć na dłuższą chwilę, o wiele intensywniej że przy zamkniętych szybach, nawiewie i radiu słyszałem to :o

Sprzęgło wymienione może z miesiąc temu na LUK'a + łożysko pilotujące.

Dźwięk znika przy wciśnięciu sprzęgła jak u kolegi.

Ja nadal z tym jeżdżę - już ponad rok czasu. Tutaj nikt nie pomógł zdiagnozować co się dzieje ale po rozmowie z mechanikiem twierdzi on że to łożysko na wałku. Pojeżdżę chyba tak do oporu aż się skrzynia skończy...

Opublikowano

Łożysko od strony bloku silnika wymienione, zostaje tylko łożysko od strony skrzyni. Ale że wysypało się po wymianie sprzęgła..?! Może wysprzęglik coś nie tak? Jak u Was pracuje pedał po wymianie sprzęgła? U mnie wcześniej twardy i ciężko, na nowym zestawie chodzi prawie jak pedał gazu (bardzo prawie) ;d