Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu w pojedynkę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,

Większość napraw w samochodzie dokonuje sam, nie wierzę mechanikom w 100% i oddaje auto do nich w ostateczności, gdy nie mam specjalistycznych narzędzi lub gdy nie mam warunków do przeprowadzenia naprawy.

Od zawsze myślałem, że wymiana rozrządu to coś trudnego i najlepiej powierzyć to mechanikowi, który już ileś tych rozrządów wymienił i ma o tym jakieś pojęcie ale czy to takie straszne ? Przecież to tylko odkręcenie kilku kółek zdjęcie paska i włożenie wszystkiego nowego z zestawu... Jak wiadomo przy wymianie rozrządu wszystkie znaki muszą się ze sobą chyba zgrywać ? Kiedyś mechanik wymieniał mi uszczelkę pod głowicą we fiacie ściągnął rozrząd i znaki narysował sam po prostu w takim położeniu w jakim były tłoki i wałki czy przy wymianie samego rozrządu taki sposób się zda ? Ważne pewnie aby nie ruszyć wałem po zdjęciu paska aby tłoki pozostały w takiej pozycji jak przed demontażem rozrządu ?

Druga sprawa nad którą się zastanawiam to jak to jest gdy po zdjęciu paska nie zabezpieczymy górnego/ych koła/kół wałka rozrządu . Przecież znaki są... po rozjechaniu się wałka lub wałków potem możemy przecież wałki przekręcić z powrotem na znaki założyć pasek i wsio. Czy te wałki kręcą się jakoś bardzo ciężko po zdjęciu paska i dlatego potrzebna jest blokada tych kół ?

Chciałbym sam zacząć wymieniać rozrządy w swoich samochodach dlatego pomóżcie mi odpowiadając na dręczące mnie pytania lub swoje jakieś wskazówki na ten temat :)

Dzięki pozdrawiam Piotr :)

Opublikowano

Jak robiłem kilka lat temu z kolega to ciezko bylo przekrecic te kola, ale blokady i tak dalismy, Jak dla mnie to w pojedynke jest robota do tylak, bo naprawde przydjae sie ktos by pomoc zdjac zderzak czy inne rzeczy, owszem sam powinenes dac rade, ale narobisz sie :) Ja w tym roku sie grzebac juz nie chcialem i oddalem do mechanika :)

Opublikowano
  • Autor

No właśnie nie wiem czy warto się w to bawić samemu kwestia ile dany mechanik weźmie za wymianę :) Ale ogólnie bardzo trudne to chyba nie jest ?

Opublikowano

Jak chcesz mogę ci to ogarnąć, masz do mnie rzut beretem.

Opublikowano
  • Autor

Koledzy można kręcić wałkiem rozrządu po ściągnięciu paska ?

Opublikowano

Możesz jeżeli żaden tłok nie jest w górnym zwrotnym położeniu - wykręcasz świece i sprawdzasz.

Jak nie będziesz kręcić na siłę to nic nie popsujesz.

Rozrząd w 1.8 20v to banał, tyle że jest trochę z tym zabawy.

Ja największy problem miałem z ustawieniem kół na znaki - nie zbiegały się idealnie ze sobą.

Jest świetny filmik na YT, poszukaj na forum.

Pokazane na hamerykańskiej wersji 1.8T

Powodzenia

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie nie ma potrzeby aby kręcić wałkiem rozrządu czy wałem po zdjęciu paska rozrządu. Nie powinno się tego robić aby zawory nie spotkały się z tłokami. W 1.8t nie ma blokad. Ustawia się na znaki, luzuje napinacz, zdejmuje pasek, odkreciłeś rolki i napinacz, zakłada się wszystko nowe, napina i tyle...