Opublikowano 19 Stycznia 201610 l Witam. Posiadam Audi A4 B5 z silnikiem 1.9 TDI. Mam problem z niedogrzanym silnikiem, otóż po przejechaniu nawet 200 km temperatura silnika, którą można zaobserwować poprzez wskazówkę przy licznikach wskazuje na 65-70 stopni MAX, nie ważne czy ogrzewanie jest na 20 czy 30 stopni i czy włączone czy też nie. Zaś po sprawdzeniu temperatury poprzez klimatronik odczyty są następujące: kanał 49c pokazuje duże 12 i obok małe 5 co w moim rozumowaniu to 12.5, a kanał 51c pokazuje duże 9 i obok małe 0 co według mnie oznacz 90. W sumie to zgłupiałem bo wskazówka pokazuje co innego i klimatronik też. Po przejechaniu 10 km sprawdziłem węże przy chłodnicy, niestety są ciepłe co oznacza, że na pewno termostat jest do wymiany ale dlaczego klimatronik i wskazówka podają różne wartości? Ktoś ma jakieś pomysły co jeszcze może być nie tak? Od razu zaznaczam, że nie mam możliwości podłączenia pod komputer :/ Z góry dziękuję za pomoc
Opublikowano 19 Stycznia 201610 l Autor kolego termostat tylko BEHR/MAHLE. I to naprawi wszystko co opisałem? Wskazówka zacznie wskazywać te 90 stopni? Czy to może też wina czujnika dodatkowo :/
Opublikowano 21 Stycznia 201610 l Sprawdź jeszcze czy jak odpalisz rano samochód to robią ci się po jakimś czasie letnie przewody od chłodnicy jeśli tak to termostat, bo nie zamyka małego obiegu i przepuszcza na duzy
Opublikowano 23 Stycznia 201610 l Autor Sprawa nie droga bo z robocizną i termostatem to niecałe 200 zł (150-170 zł) ale chwilo brak funduszy więc niestety Audica musi poczekać :/ czy coś grozi silnikowi lub innym podzespołom jeśli w miarę prędko nie wymienię termostatu?
Opublikowano 24 Stycznia 201610 l trudno powiedzieć ile, na pewno tyle co nie dogrzany silnik Ale sądze ze pewnie z litr spokojnie więcej lub1,5l
Opublikowano 24 Stycznia 201610 l Autor A czy skutkiem nie dogrzanego silnika może być brak mocy? W sensie zobserwowałem, że prędkość max. to 140 km/h na zegarze, a 130 pokazuje na klimatroniku. Momentami bujnie się według zegarów do 150 km/h (ciężko mu rozwinąć tą prędkość) ale po wyjeździe na płaskie spada do tych 140 km/h. Po wymianie filtra paliwa zauważyłem, że weszło 150 km/h (według zegarów) bez problemu, czy filtr mógł powodować coś takiego? Wydziarane za pomocą M4 Aqua