Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek płynu chłodniczego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam duży problem z układem chłodniczym, otóż cały czas ubywa mi płynu chłodniczego. Wymieniamy był już króciec wody oraz zbiornik ponieważ przepuszczał płyn(puszczał na łączeniu). Pomimo to systematycznie musze dolewać płynu co kilka dni, a ostatnio jak jechałem w trasie przy dużej prędkości ponad 130 km/h płyn ze zbiornika uciekł cały, musiałem dolewać 3 litry. Moje auto to Audi A4 B5 1998 r 1.9 TDI AFN 110 KM. Z góry dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

witam podepnę się pod temat bo mam ten sam problem, głowice robiłem mniej więcej rok temu tak samo mi ubywa płynu chłodniczego, wymieniałem tydzień temu króćca i mimo tego dalej cieknie na postoju kropelka po kropelce więc podjechałem do mechaniora i zlokalizował na szybkości wyciek z jednego z 2-óch wężyków które łączą się z silnikiem (przynajmniej tak mi się wydaje) być może masz to samo warto sprawdzić

o tak to wygląda

http://allegro.pl/rura-waz-wody-audi-a4-b6-passat-b5-alt-06b121101c-i5929316534.html

Opublikowano

płyn ze zbiornika uciekł cały, musiałem dolewać 3 litry.

I nie było widać nigdzie wycieku?

Jeśli tak to możliwe, że uszczelka pod głowicą lub sama głowica dała ciała...

Opublikowano
  • Autor

płyn ze zbiornika uciekł cały, musiałem dolewać 3 litry.

I nie było widać nigdzie wycieku?

Jeśli tak to możliwe, że uszczelka pod głowicą lub sama głowica dała ciała...

głowica raczej nie bo mało ciśnienia w obwodzie :)

jest podejrzenie że to może być uszkodzona nagrzewnica...

Edytowane przez rose89

Opublikowano

Podwieś sobie pod króćcem przelewowym zbiorniczka wyrównawczego jakąś nie za dużą butelkę uzupełnił płyn i przejedź się samochodem, tak aby przekroczyć 2-3 tys obr, jeśli w butelce będziesz mieć płyn to jednak jest ciśnienie w układzie. Prawdę mówiąc jakby 3L uciekło przez nagrzewnicę to byś miał basen pod nogami, ogólnie mała szansa, że tak duża ilość płynu może uciec przez nieszczelność bo i na postoju by kapało.

Opublikowano

Nic Ci nie kopci? Takie ogromne ilości wody to zaraz widać. Jeżeli na płaskiej powierzchni nic nie pozostaje pod samochodem, zobaczył bym w pierszej kolejności korek oleju czy nie ma pod nim masła, płyn chłodniczy i spróbuj powąchać zbiornik płynu chłodniczego czy nie czuć spalin. Pozdrawiam, daj znać co było nie tak :) ps. Gdyby to była nagrzewnica to byś już czuł choć w kazdej chwili mozesz sciagnac dywanik i zobaczyc ręka czy jest mokro.

Opublikowano

Zależy co i jak pęknie, ja np miałem pękniętą głowicę w takim miejscu, że nic ze sobą się nie mieszało a silnik podnosił ciśnienie w zbiorniczku. Po za tym jeśli by koledze do oleju dostało się 3L płynu chłodzącego to by się o tym dowiedział :) W tym wypadku w mojej ocenie jeśli miało by coś być z głowicą to jest tylko jedno ujście płynu poprzez zawór bezpieczeństwa na zbiorniczku wyrównawczym.

Opublikowano

W silniku 1,6 ALZ (rok produkcji 2004) - miałem problem systematycznego, choć niewielkiego wycieku płynu chłodniczego. Po każdej jeździe w garażu, pod osłoną silnika były nakapane coraz większe ilości płynu. Mechanikowi udało się wreszcie ustalić, że uszkodzeniu uległa zaślepka (korek) bloku silnika - znajdująca się za obudową termostatu. Numer katalogowy tej części - 06B103033A.

Wymiana jednak dość skomplikowana, trzeba wymontować alternator, obudowę termostatu, uzupełnić i odpowietrzyć układ chłodzenia, choć sama cześć (występuje tylko w oryginale) to 25 złotych..

Edytowane przez AMAREK1957