Bartoszcze Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam, Mam wrażenie że mój automat utrzymuje za wysokie obroty silnika. Przy spokojnej jeździe obroty oscylują między 1800 - 2500 obr/min. Wydaje mi się że to za dużo. Dla porównania miałem wcześniej mercedesa 2,2 cdi w automacie i obroty utrzymywały się między 1500 a 2000 obr/min. Różnica jest także w spalaniu. Mercedes w trasie: 4,7-5,5 , Audi w trasie: 6,5-7,5. Czekam na Wasze opinie na ten temat, bo nie wiem czy ze skrzynią jest coś nie tak czy po prostu komputer sterujący jest tak zaprogramowany.
Andrzejcc Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam U mnie obroty są ok dolna1300-1600obr/min i górna 2000-2200 obr/min w silniku 2.5 TDI i spalanie przy spokojnej jeździe ok 120km/h szacuje się przy 7 - 7.8 l. natomiast przy niższych prędkościach ok 5.5-6.6 l. Nie mogę Ci na razie nic doradzi tylko pokazac Ci mój przypadek...zobaczymy jak napiszą inni jeszcze. Pozdrawiam.
SZYCHA Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 Witam, Mam to samo w 1,9 AFN na automacie DMX. Też mnie to wnerwia bo trudno utrzymać 50 km/h (radar). Bieg przełącza się na niższy i obroty 2200 i paliwo leci w kosmos. Myślę że zmiana oprogramowania w skrzyni to nie to samo co zmienić mapę w sterowniku silnika. Wniosek audi lubi trasy i prędkość powyżej 70 km/h. Ciekawostką jest że jadąc trasę 300 km z prędkością do 95 km/h, często 70-80 km/h (polecam zrobić eksperyment, ludzie patrzą się jak na wariata) spalanie wyniosło 4,7 l/100 km. Tylko po takim lataniu trzeba przedmuchać wydech! Pozdrawia SZYCHA
Rekomendowane odpowiedzi