Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszczelniacz skrzynia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam audi a4 b6 1.9tdi avf i skrzynie 6ścio biegową. Biegi wchodzą idealnie, ogólnie nie ma problemów ze skrzynią. Podczas ostatniego serwisu zauważyłem że od strony kierowcy flansza ma luz góra dół i wycieka za tego kołnierza ( flanszy) olej. Jak jest z wymianą tego uszczelniacza? czy jest możliwość podciaśnić tą flansze tak jak było to kiedyś w innych samochodach za pomocą tak zwanej blaszki lub jakiegoś innego sposobu?

Opublikowano

witam. u mnie tez byl wyciek oleju tam gdzie wchodzi lewarek do skrzyni. kupilem ori oring w ASO i jest git nic juz nie cieknie. mechanik wymienil mi to jak ogarnial dwumas i sprzeglo, wtedy lepszy dostep jest.

Opublikowano

Jeżeli flansza ma zauważalny luz to do wymiany jest łożysko stożkowe dyferencjału (koszt z tego co pamiętam ok.60 zł) i uszczelniacz (10 zł).

Robota bardzo prosta: wyciągasz półoś, odkręcasz flanszę, odkręcasz tą pokrywę na skrzyni biegów (wyleci olej) i wyciągasz. Z pokrywy musisz wydłubać uszczelniacz i bieżnię łożyska i wprasować nową (nie pogub podkładek bo zmienisz pasowanie dyfra), założyć uszczelniacz. Drugą część łożyska z koszykiem ściągnąć trzeba z wałka ściągaczem i nabić nowe. Później zakładasz dekiel, przykręcasz go, flanszę i półośkę i nic już nie lata.

Nie pamiętam niestety numerów części, robiłem to dość dawno temu :(

Mam:

- uszczelniacz 45x60x8 mm, producent jakikolwiek, ja zakładałem Elringa (EL063665)

- łożysko SKF, symbol LM 501349/310/Q