Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klima przed liftem - najlepsze ustawienia na parujące szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w tym dziale jest podwieszony temat z instrukcją działania klimy przed i po lifcie, ale linki z jpg-ami chyba wygasły. Być może ktoś ma je u siebie i udostępni ponownie?

Auto mam od niedawna i o ile nawiew radzi sobie z parującą szybą przednią i bocznymi, o tyle bardzo średnio albo wcale z tylną szybą. Nie wiem jednak czy dobrze to uruchamiam, jakie są najlepsze ustawienia, bo nie wiem co znaczą strzałki góra/dół, symbol pomiędzy nimi czy symbol auta. Poproszę o wyjaśnienia lub w/w instrukcję.

Opublikowano

strzałka w górę- nawiew na przednią szybę i te małe kółeczka boczne na desce rozdzielczej
kratka pomiędzy strzałkami - nawiew środkowy, 5 kratek na desce rozdzielczej (1 od strony kierowcy przy drzwiach, 3 kratki na środku deski, 1 od strony pasażera przy drzwiach)
strzałka w dół - nawiew na nogi
samochodzik - cyrkulacja powietrza

Opublikowano

Ogrzewanie tylnej szyby nie uruchamia się klimatronikiem tylko masz włącznik wyżej obok regulacji wysokości świateł

Opublikowano

Dzięki, to pomocne. Jakie ustawienia powinny być najlepsze dla tylnej szyby? Abym wiedział, że jeśli one nie pomogą, to przyczyna leży w innym miejscu.

Opublikowano

dla tylnej szyby nie masz wyborów. Wciskasz przycisk i włącza się ogrzewanie. Ustaw sobie najlepiej na początku na szyby żeby Ci odparowało a później na auto i powinno spokojnie sobie to utrzymać. Ale aż tak bardzo Ci parują że nadmuch nie wyrabia ? Może masz wilgoć w aucie

Opublikowano

TOM3K - dzięki, nie wiedziałem o tym. Spróbuję.

TOM3K - wilgoć być może się utrzymuje, bo zauważyłem, że w jednym miejscu, bliżej foteli pasażerów z tyłu, wykładzina jest częściowo mokra w jednym miejscu. Parowanie nie jest aż tak bardzo uciążliwe, bo nawiew w większości sobie z nim radzi (poza tylną szybą), tylko że po prostu musi cały czas chodzić prawie na maxa, co trochę drażni. Chyba że źle to ustawiam, dlatego chcę spróbować według zaleceń lepiej znających się na autach.

Opublikowano

Jeśli to po stronie kierowców z tyłu to było już o tym pisane. Sprawdź odpływ pod maską możliwe że masz zapchany ja u siebie uciągnąłem 10l wody i auto się suszyło 3 dni.