Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zawór powietrza wtornego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis jechałem i zapalił się czek po podpięciu pod komputer pokazało błąd zawór powietrza wtórnego co mogę z ty zrobić i gdzie on siedzi w moim aucie,jaka może być przyczyna

Opublikowano (edytowane)

Kolego jest to zawór CV, znajduję się z tyłu bloku silnika, jest to ten metalowy grzybek- zdjęcie zapożyczone, więc nie sugerować się oznaczeniem. Sprawdź, czy nie spadł cieniutki wężyk od sterowania tym zaworem. Znajduję się on od prawej zaworu CV. Jeżeli tak to warto kupić malutki ściągacz i zabezpieczyć przed spadaniem. Może też być, że zawór uszkodzony- wtedy wymiana, koszt ok 250PLN zamiennik Pierburg.

IMG_3175.JPG

Edytowane przez Away
Opublikowano

Ok sprawdzę to,bo mam jeden cienki wężyk nie podłączony a wychodzi z tego zaworu pod korektorem ssącym ten zawór jest zamocowany do korektora ssącego od spod

Opublikowano (edytowane)

combivalveback.jpg

Ja widać ten cienki wężyk nie ma żadnego zabezpieczenia i lubi się zsunąć.

Edytowane przez Away
Opublikowano

Ok tylko ze w moim BEX nie ma w tym miejscu czegos takiego jest ale plastikowy i są dwa podłączone węże siresnica około 2cm

Doszedłem gdzie to jest ale mam pilny wyjazd i jak przyjade to się odezwę

Opublikowano

Ok! Hmm nie wiem jak to jest w BEX, ale u mnie w BFB miałem taki przypadek właśnie. Może posiadacze BEXów się wypowiedzą. Pozdro!

Opublikowano

W BEX jest tak samo, zawór CV jest pod tym plastikowym grzybkiem/zaworem od odmy. Autor już go chyba zlokalizował.