Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odszkodowanie z AC szkoda całkowita i wypłata różnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, miałem swoją b8 mała kolizje z dzikiem ogólnie auto wycenione na 42tys szkoda na ponad 50tys oczywiście szkoda przekroczyła 70% auto rzucone na ich platformę zostało wylicytowane na ok 25tys wypłacili 15tys suma śmieszna nie jestem w stanie doprowadzić auta do stanu jakie było przed kolizją:/ A teraz pytanie do bardziej obeznanych w temacie czy to zgodne prawem przepisami taka wycena??????

Opublikowano

A nie pomyślałeś, że celowo manipulują kosztorysem żeby zrobić Ci całkowitą?
Firmy ubezpieczeniowe jak trzeba to zaniżają lub zawyżają wyceny napraw.

Ja miałem raz taką sytuację - zaniżali wartość rynkową pojazdu, a zawyżyli kosztorys i zwiększali zakres napraw..

Nie mogłeś poprosić o wycenę w ASO i tak zostawić im auto bezgotówkowo jeśli nie przekracza wartości rynkowej?

Edytowane przez damian92x

Opublikowano
  • Autor

Wiedziałem ale żeby PZU robiło taka chałe? Na psy schodzą te wszystkie ubezpieczanie i chyba dla zasady trzeba było oddać....

Opublikowano

Wiedziałem ale żeby PZU robiło taka chałe?
Każdy ubezpieczyciel będzie robił wszystko żeby zaoszczędzić. Przy szkodzie z AC, zgodnie z zapisami OWU można orzec szkodę całkowitą, jeśli koszt naprawy przekracza 70% wartości pojazdu przed szkodą. Bywa tak, że kosztorys naprawy jest celowo naciągany (poszerzony zakres robót, zawyżona stawka roboczogodziny, zastosowana droższa technologia). Jeśli wiec wartość pojazdu i koszt naprawy nie różnią się większymi kwotami, to warto zlecić weryfikacje kosztorysu niezależnemu rzeczoznawcy. Można także skorzystać z serwisowej opcji likwidacji szkody (naprawić pojazd za kwotę niższą niż wartość pojazdu przed szkodą, a ubezpieczycielowi przedstawić fakturę za naprawę). Ubezpieczyciel nie ma prawa dysponować nie swoim mieniem, więc to właściciel decyduje co robi z samochodem. Nie może jednak obciążać ubezpieczyciela nadmiernymi kosztami. W tym przypadku koszt naprawy pojazdu musi być niższy niż 42 tyś zł.
Opublikowano

hak a nie przypadkiem 70 % z kwoty 42 tys. ?? żeby nie było szkody całkowitej ?

Czy to nie ma znaczenia jeśli decydujesz się na naprawę ?

Opublikowano

Szkodę całkowitą można orzec, jeśli koszt naprawy przekracza 70% wartości samochodu, ale ubezpieczyciel ma obowiązek pokryć 100% kosztów naprawy, jeśli ten koszt jest niższy niż wartość auta. Trzeba jednak pamiętać że wartość szkody, to także koszt korzystania z samochodu zastępczego, holowania, badania technicznego, itp. Ubezpieczyciel zapłaci więc za naprawę w takiej postaci:

- faktura za naprawę 35 000 zł

- faktura za holowanie 1 000 zł

- faktura za samochód zastępczy 5 900 zł

Ale jeśli będzie:

-faktura za naprawę 41 000 zł,

-faktura za samochód zastępczy 5 000 zł

to ubezpieczyciel i tak nie zapłaci więcej niż 100% wartości auta przed wypadkiem, czyli 42 000 zł