Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użytkownicy i pasjonaci Audi,

Przewertowałem forum, i choć może gdzieś tam jest podobny topic, nie udało mi się go znaleźć. Pokornie zatem proszę o odpowiedz.

Problem polega na tym, ze od jakiegoś czasu co raz trudniej wrzucić 'dwójeczkę'. Raz wchodzi bez problemu, raz znowu muszę wyczuć moment "wrzutu" coby na siłę nie cisnąc.

Zauważyłem tez przy obecnych niskich temperaturach, ze po starcie 2 bieg wchodzi przeważnie bezproblemowo, później jest gorzej, a jak się już rozgrzeje to raczej jest lepiej niż gorzej.

Niestety sama operacja zmiany biegu, jeśli problematyczna, jest irytująca.

W czym tkwi problem ? Może ktoś się już spotkał z podobną sytuacją.

Druga sprawa - za niedługo powinienem wymienić olej w skrzyni. Jaki jest ten właściwy ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

kolezka mial podobnie ale z jedynka!to pompke od sprzegla musial wymienic bo mu puszczala!bo sprzeglo jest chydrauliczne to tak gdybys nie wiedzial!nawet tarcze wymienil ale dopiero pompka pomogla!200 kosztowala!chyba ze na dole na tym krzyzaku mozesz miec wyrobione![br]Dopisany: 25 Listopad 2008, 21:21_________________________________________________i wedlug moich informacji to oleju w skrzyni sie nie wymienia tylko dolewa w razie wycieku![br]Dopisany: 25 Listopad 2008, 21:22_________________________________________________logicznie to powinny wszystkie biegi ciezko chodzic a uwzielo sie na 1!

Opublikowano

dzięki za info

tak sobie teraz myślę, ze jak autko ściągnąłem z DE to założyłem dipola na skrzynie. może w warsztacie coś narobili. a może i pól skrzyni mi podmienili, hehe.

no nic, jeździć jak na razie się da. jak będzie źle to pomyślę o tej pompce.