Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 4 biegowy automat - delikatne szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zwykła 4 biegową skrzynie, biegi od RND123 wchodza swietnie, nic sie nie dzieje, ale przy przejsciu z 2 na 3 wyczuwalne jest czasami delikatne szarpniecie, inne zmienia płynnie bez zadnych problemow. Na zimnym nie szarpie, bo rozgrzaniu się pojawia się ten problem.

Wymienialem olej 2 tygodnie temu.

Co to moze byc? Przy hamowaniu nie szarpie, pięknie redukuje biegi.

VAG zadnych bledow skrzyni nie wykazuje, brak jakichkolwiek bledow w zasadzie :)

Edytowane przez dziend0bry

Opublikowano

Sprawdź czy przy 70km/h występuje falowanie obrotów jak tak to prawodopodobnie sprzęgło hydrokinetyczne inaczej konwerter . Sam mam teraz podobny problem, na mrozie samochód muli jak diabli i delikatne falowanie przy stałej prędkości od 60 do 80 tak gdzieś z 1800 na 1850 i z powrotem .

Opublikowano
  • Autor

Jakiś specjalista moze ocenic stosunek obroty-predkosc?

Na FIS oraz 120C prosze nie zwracac uwagi, nie mam czasu czujnika wymienic.

Opublikowano

Jedź ze stałą prędkością na niskich obrotach czyli 70km/h jeżeli obroty będą się delikatnie zwiększać i zmniejszać to możliwy konwerter. Sprawdź to, to przynajmniej jedną rzecz wykluczysz.

Opublikowano

Masz kabel vag?

Jak jest problem tylko z zapięciem 3 biegu to wystarczy synchronizacja pedału gazu.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie jeszcze nie kupilem. Tylko problem z trzecim biegiem jest. Myslisz, zeby sprobowac z tą synchronizacja?

Opublikowano

Tak, a jak problem wróci (może wracać stopniowo aż do punktu wyjścia) to jedynym wyjściem jest odwiedzenie zakładu zajmującego się ASB.

Opublikowano
  • Autor

Kupie w tygodniu kabel i sprobuje, ale tak czy siak wybieram się do jakichś specjalistów od skrzyn automatycznych na jakas diagnoze, zeby spac spokojnie. Cos we Wrocku mozecie polecic? Tak, aby nie powymyslali mi milion usterek :)

Btw, mozna jakos kontrolowac stan oleju w skrzyni? Poprzednio wydmuchalo mi uszczelke i wywalilo prawie caly olej, stad mam cale podwozie zachlapane, musze podjechac na myjnie umyc spód i kontrolowac ewentualne wyciecki, ale czy jest jakas mozliwosc kontroli na biezaco? Jakis bagnet, sruba, cokolwiek?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

podłącze sie pod temat. Mam podobny problem ale mi szarpie przy dynamicznym ruszaniu miedzy 1 a 2 biegiem a miedzy 2 i 3 oraz 3 i 4 biegiem wszystko jest delikatnie bez szarpania. Olej i filtr wymieniony. Moglby ktos mi opisać o co chodzi z tą synchronizacja pedału gazu ? nie słyszałem o tym nigdy wczesniej. Dodam ze gdy delikatnie ruszam tego problemu nie ma.

Edytowane przez maciek513

Opublikowano

Olej i filtr wymieniony a jak zwykle kaseta nie ruszana :facepalm:

Jeśli szarpanie pojawia się w sytuacji: po cofaniu, wrzucasz D i próbujesz szybko ruszyć (wtedy szarpie i zaczyna jechać) to wina stoi po stronie użytkownika auta a nie skrzyni biegów, bo automat potrzebuje chwilę żeby załączyć bieg do przodu.

Jeśli masz wrzucony bieg D przez kilka sek, trzymasz pedał hamulca, skrzynia ciągnie do przodu -> Puszczasz hamulec i gwałtownie ruszasz to nie powinno nic szarpać, moment obrotowy rozłoży sprzęgło hydrokinetyczne przez co zostaje ochroniona skrzynia przed "strzałem" momentu obrotowego.

Jeśli w tym wypadku szarpie to masz luzy na przegubach albo zacina się zawór lock-up w kasecie (sterowniku hydraulicznym) powinna byc wyczyszczona przy wymianie oleju i filtra, a zawór lock-up wymieniony na nowy lub zregenerowany.

Możesz spróbować, adaptacja pedału gazu jest pod (3)

]1)

Kodowanie - wymuszenie trybu:

-sportowego
-ekonomicznego
-DSP on/off ("uczenie" się sterownika do stylu jazdy)

Wchodzimy w diagnostykę skrzyni - recode - i wpisujemy kodowanie:

Coding

000?x: DSP Mode (Dynamic Shift Points)
0 = DSP active (uczenie się stylu jazdy włączone)
1 = DSP inactive (uczenie się stylu jazdy wyłączone)

000x?: Transmission Mode (tryby skrzyni):
0 = Factory Mode (Adaptive Transmission Mode) - fabryczne kodowanie
1 = Force Economy Mode (lower Shift Points) - ekonomiczne
2 = Force Sport Mode (higher Shift Points) - sportowe

Common Settings (ustawienia wspólne, przykłady):
00000 = Factory Mode
00011 = Econonmy/Touring Mode (tryb ekonomiczny bez DSP)
00012 = Sport Mode (tryb sportowy bez DSP)

Jeśli chciałbyś tryb sportowy z włączonym DSP to musisz zmienić kodowanie na 00002

Wiedz że wtedy sterownik będzie zapamiętywał styl jazdy, jeśli masz ciężkiego buta to skrzynia będzie przełączać biegi dość wysoko - o ekonomicznym spalaniu zapomnij.

2)

Po zakodowaniu skrzyni wejdź w Adaptację.

Na kanale 00 klikasz "Test", a następnie Save (przywracanie ustawień fabrycznych sterownika skrzyni)

3)

Adaptacja pedału gazu:

Kluczyk w położenie włączenia, silnik WYŁĄCZONY. Nie dotykaj pedału gazu.

[select]
[02 - Auto Trans]
[basic Settings - 04]
Grupa kompletu do "000"
[Go!]
Pedał gazu do podłogi, przez 5 sekund.
[Done, Go Back]
Puść pedał gazu.

(zauważ że dopiero po wyjściu z adaptacji puszczasz pedał gazu

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz. Bede walczyl z tym !

Opublikowano

Jakbyś miał jeszcze z czymś problem lub jakieś pytania to pisz PW lub załóż własny temat, żeby czyjegoś nie zaśmiecać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Długa przerwa, ale nie mialem czasu na nic.

Zaczelo szarpac bardziej, nie tylko z 3 na 4 bieg, oddalem auto do mechanika - znowu gdzies wyciek ze skrzyni (jakas uszczelka ktora byla wczesniej robiona), wiec miał za mało oleju, dobrze ze pomyslalem o lawecie, zawiozlem i mamy diagnoze.

Teraz poprawiana jest ostatnia robota, uzupelnienie oleju i zobaczymy jak dalej się bedzie jezdzic.

Opublikowano

W automacie jedną z najważniejszych rzeczy to olej.

W tych skrzyniach poziom oleju jest na przelew - po odkręceniu korka spustowego jest jeszcze plastikowa rurka (też można ją wykręcić), zostawiamy rurke -> temp. oleju skrzyni 35-40 stopni (do sprawdzenia temp. potrzebny jest kabel vag) -> odpalony silnik, lewarek w pozycji "P" -> olej ma się delikatnie sączyć.

Za mało oleju może spowodować zatarcie pompy oleju skrzyni, popalenie pakietów sprzęgłowych.

Za dużo oleju może spowodować że się spieni i wywali go odpowietrzeniem.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano
  • Autor

Olej jednak uciekał gdzieś po jakichś wężach, nie wchodziłem w szczegoly, ale zostało to uszczelnione, olej uzupełniony - skrzynia pracuje jak nowa, zrobilem sobie przejazdke, powoli, szybko, kickdown - zadnych zastrzezen.

Ale dzieki temu nabieram sporo wiedzy, teraz wiem, ze jakakolwiek nieprawidlowa praca skrzyni - auto na bok, laweta i sprawdzamy stan oleju, nie ma co ryzykowac.

Pozdrawiam