Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 TFSI + Mulitronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

ponieważ stoję przed odbiorem mojej A4 B8 (2010 rok, jak w opisie) czytam coraz więcej o niej i - z przerażenia nie mogę spać...

Spodobała mi się wersja A4 z 2010 roku z tym silniczkiem i automatem. Po podjęciu decyzji zakupowej (samochód ma przejechane - ORYGINALNIE - 49000 km. ) coraz bardziej sen z powiek spędzają mi tematy związane z tym silnikiem i tą skrzynią. Po rozkodowaniu VIN okazało się, że jest co "wadliwy" silnik 1.8 TFSI z "tragicznie wadliwą" skrzynią multitronic.

Jak do tego podejść? Czy prawdą jest, że z tymi silnikami jest taka tragedia? Czy (i jak bardzo) obawiać się tej kombinacji (multitronic + TFSI) ?

Znajomy mechanik przed zakupem powiedział, że przy takim przebiegu i w tej wersji nie ma się czego obawiać. Trzeba pamiętać tylko, aby za jakieś 10k km wymieć olej w skrzyni.

Ale...jakoś tak temat nie daje mi spać. Czy ktoś kto używa takiej kombinacji może się wypowiedziec? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Ja mam 1.8TFSI i Multitronic. Przed zakupem rozmawiałem ze znajomym, który prowadzi warsztat z automatycznymi skrzyniami.

Po pierwsze powiedział, że na 10 skrzyń w naprawie, 8 pochodzi z diesli. Benzyna ma trochę niższy moment obrotowy, więc skrzynia nie dostaje tak w kość. Co do samej Multitronic powiedział, że do tej pory mieli chyba 2 czy 3 sztuki na warsztacie. A trochę tych samochodów przewalają.

Skrzynie Multitronic były awaryjne w poprzednich wersjach. Z tego co słyszałem, zostały poprawione i są OK. Ja mam nalatane niecałe 140k km (kupiłem jak miał 80k km - cholera wie czy nie był kręcony) i do tej pory żadnych problemów ze skrzynią.

Wspomniany znajomy poleca co 50-60k km wymieniać olej w skrzyni, a to dosyć droga zabawa. Ja po znajomości płaciłem coś koło 800 zł.

Jeśli chodzi o silniki TFSI, to chyba nie ma reguły. Jednym chla olej na potęgę, innym nie. Ja pomiędzy wymianami dolewam około 0.5 - 1l, więc tragedii nie ma. Trzeba tylko uważać na napinacz łańcucha rozrządu, bo były montowane wadliwe i potrafiły przepuszczać łańcuch (wiem po sobie - mechanik poradził nie wymieniać rozrządu zawczasu i niestety zaliczyłem remont silnika, bo łańcuch przeskoczył).

I to chyba tyle, co wiem na ten temat. Ja z takiego połączenia jestem bardzo zadowolony. Multitronic to na prawdę bardzo przyjemna w użytkowaniu skrzynia. Bardzo szybko zmienia przełożenia i robi to płynnie, więc nie ma szarpania. Ze swojej strony polecam ;)

Opublikowano
  • Autor

Ja mam 1.8TFSI i Multitronic. Przed zakupem rozmawiałem ze znajomym, który prowadzi warsztat z automatycznymi skrzyniami.

Po pierwsze powiedział, że na 10 skrzyń w naprawie, 8 pochodzi z diesli. Benzyna ma trochę niższy moment obrotowy, więc skrzynia nie dostaje tak w kość. Co do samej Multitronic powiedział, że do tej pory mieli chyba 2 czy 3 sztuki na warsztacie. A trochę tych samochodów przewalają.

Skrzynie Multitronic były awaryjne w poprzednich wersjach. Z tego co słyszałem, zostały poprawione i są OK. Ja mam nalatane niecałe 140k km (kupiłem jak miał 80k km - cholera wie czy nie był kręcony) i do tej pory żadnych problemów ze skrzynią.

Wspomniany znajomy poleca co 50-60k km wymieniać olej w skrzyni, a to dosyć droga zabawa. Ja po znajomości płaciłem coś koło 800 zł.

Jeśli chodzi o silniki TFSI, to chyba nie ma reguły. Jednym chla olej na potęgę, innym nie. Ja pomiędzy wymianami dolewam około 0.5 - 1l, więc tragedii nie ma. Trzeba tylko uważać na napinacz łańcucha rozrządu, bo były montowane wadliwe i potrafiły przepuszczać łańcuch (wiem po sobie - mechanik poradził nie wymieniać rozrządu zawczasu i niestety zaliczyłem remont silnika, bo łańcuch przeskoczył).

I to chyba tyle, co wiem na ten temat. Ja z takiego połączenia jestem bardzo zadowolony. Multitronic to na prawdę bardzo przyjemna w użytkowaniu skrzynia. Bardzo szybko zmienia przełożenia i robi to płynnie, więc nie ma szarpania. Ze swojej strony polecam ;)

Dzięki serdeczne za słowa otuchy :)

Chcę się umówić z mechanikiem, aby już teraz wymienił mi wszystkie oleje (łącznie ze skrzynią) - lepiej dmuchać na zimne.

Co do napinaczy - jak na razie jestem przerażony, bo nic o tym nie wiem - od razu "zawczasu" inwestować i przy okazji serwisu poprosić mechanika o wymianę? czy na razie po prostu poczekać i zobaczyć co dalej się będzie działo?

Miałem w planach podniesieni mocy z tych 120 km na 160 /180 km - ale po doczytaniu na forach - teraz już nie wiem czy się skuszę...

Jeszcze raz dzięki - jeżeli ktokolwiem może dodać swoje 3-y grosze do tej dyskusji - bardzo chętnie posłucham bardziej doświadczonych użytkowników.

Dzięki!

Opublikowano

Także posiadam u siebie Multitronica a z racji że mam znajomego w ASO w niemczech zapytałem go jak wygląda awaryjność i użytkowanie tych skrzyń. Powiedział mi że naprawdę sporadycznie miewają rozsypane skrzynie. Fakt w poprzednich modelach było to bardzo często ale w Modelu B8 poprawili te skrzynie. Po drugie powiedział że koszt wymianyoleju jest prawie połowę tańszy niż w skrzyi S-tronic. Z racji iż w S-tronicu trzeba wymieniać przy każdej wymianie filtry. Także kolego mity to najlepiej zostawić dzieciom w szkole :)

Opublikowano

To może doprecyzujmy, bo chyba też jakiś mit może się stworzyć.

sowiq płacił po znajomości 800 zł za wymianę oleju, ja bez rabatów w ASO za S-Tronic 1000 zł. Nie widzę praktycznie różnicy.

Opublikowano
  • Autor

No to nie jest tak źle - w końcu to klasa PREMIUM. Czy w tych skrzyniach na coś uważać? czy podniesienie mocy do "nominalnej" 160 KM może coś nabruździć ?

Wiem, że - jak już odbiorę autko - czeka mnie rozprawienie się z problemem oleju - przychodzę z aut klasy zdecydowanie niższej, ale tutaj olej dolałem RAZ - od wymiany do wymiany nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło, aby sprawdzić jego stan. A autko ma w tej chwli 307k km....

Czy - jako totalnie nowy i zielony użytkownik - powinienem jeszcze o coś się martwić? Chciałbym aby to białe szaleństwo, które odbiorę we wtorek sprawiało jak najmniej problemów....

Opublikowano

U mnie w CDHB rozrząd wytrzymał prawie 218 tys km bez problemu. Co do spalania oleju nie ma reguły. Ja po pozbyciu się tych dwóch problemów jestem bardzo zadowolony z tego silnika i nie mam z nim problemów.

i niestety zaliczyłem remont silnika, bo łańcuch przeskoczył

skoro robiłeś już remont silnika to czemu nie zająłeś się tłokami by pozbyć się problemu z olejem?

Opublikowano
skoro robiłeś już remont silnika to czemu nie zająłeś się tłokami by pozbyć się problemu z olejem?

Bo po pierwsze niespodziewanie miałem auto unieruchomione na prawie 2 tygodnie (weekend po drodze, zajęty mechanik, problem z dostawą części z nowego magazynu Audi).

Po drugie niespodziewanie musiałem wydać całkiem okrągłą sumkę na remont (wymiana rozrządu, planowanie głowicy, zawory, wariator z wałkiem rozrządu...).

A po trzecie, jak pisałem wyżej, u mnie praktycznie problem nie występuje. Jak kupię 5 l oleju to po wymianie czasami dolewam to, co mi zostanie w bańce, a czasami tylko część tej resztki.

:)

Co do napinaczy - jak na razie jestem przerażony, bo nic o tym nie wiem - od razu "zawczasu" inwestować i przy okazji serwisu poprosić mechanika o wymianę? czy na razie po prostu poczekać i zobaczyć co dalej się będzie działo?

Z perspektywy czasu - ja bym wymieniał dla świętego spokoju :)

Edytowane przez sowiq

Opublikowano
  • Autor

Tak więc - wczoraj odebrałem białe szaleństwo :)

Jak na razie przejechałem 150 KM i żadnych problemów :D

Chciałbym podziękować wszystkim za udzielone odpowiedzi. Jak starczy mi czasu i samozaparcia - postaram się dopiąć kilka informacji w odpowiednim wątku. :)

jeszcze raz dziękuję.

Wpisu kolejna część - teraz to już zastanawiam się nad podzieleniem wątku i wklejaniem dalej moich przeżyć z autkiem.

Generalnie - super. Ale w wciąga olej niemiłosiernie. Wczoraj miał już połowę miarki na wyświetlaczu - spanikowałem i dolałem 0,5 litra oleju, który dostałem - MOTUL 5W30. dziś już znowu jedną miarkę oleju sobie zjadł.

Dzwoniłem na Krasnobrodzką. Wymiana (rozfrezowanie tłoków i nowe uszczelki) ok. 2000 zł. Problem w tym, że trzeba im te części podwieźć. Dali mi namiary na dwóch polecanych mechaników - Kuby i Łukasza. Zna ktoś tych Panów ? ktoś może polecić zaufanego mechanika ?

25 kwietnia jestem umówiony w ASO w Konstancinie na wymianę oleju w skrzyni - byli - o dziwo - najbardziej kompetentni i dali najniższą cenę (oprócz p. "Zenka" który powiedział coś w stylu: za 600 to wymienię. Razem z olejem. Tak więc uśredniając i odrzucając skrajności (trzy ASO, p. "Zenek", i dwa serwisy niezależne) - jadę do ASO. Pierwszy raz w życiu....zobaczymy :)

Jutro po wymianie opon zrobię zdjęcia i otworzę nowy wątek w odpowiednim dziale.

Na razie - pozostają pytania:

1. Czy ktoś może polecić (aktualnie) mechanika, który podejmie się rozebrania i złożenia silnika?

2. Czy ktoś z taką operacją za sobą może się wypowiedzieć ? warto?

3. Czy podnosić moc ? tak do 180KM ? :)

Dzięki za cierpliwość i odpowiedzi :)

Opublikowano

1. http://a4-klub.pl/index.php?/forum/43-mazowieckie/

2. IMO jesteś trochę w gorącej wodzie kąpany. Kilka osób (w tym ja) powyżej pisało, że nie wszystkie TFSI biorą olej. Twoje auto i Twoje pieniądze, ale ja bym najpierw przetestował jak będzie zachowywał się silnik, a dopiero potem inwestował w (bądź co bądź poważną) ingerencję w silnik.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Więc - prawie pierwszy miesiąc za mną z tym autem - jak na razie jestem zachwycony ALE - ewidentnie - 1,5l oleju na 1000 km to już chyba nie jest norma....

Tak więc - czeka mnie wizyta u specjalistów z Krasnobrodzkiej - ale to mnie na razie nie przeraża jeszcze - opiszę wszsytko w osobnym wątku jak już go założę :) na razie bawię się VCDS-em i podoba mi się to co widzę - spora swoboda w odblokowaniu opcji różnych :)

Jeszcze raz dziękuję za wszsytkie odpowiedzi.

Opublikowano

To ciekawe bo ja mam też 1,8 TFSI , zrobiłem 10 tyś do wymiany i oleju nie spalił mi nic. Słyszałem ze te silniki nie miały wady tylko 2,0TFSI

Opublikowano

To ciekawe bo ja mam też 1,8 TFSI , zrobiłem 10 tyś do wymiany i oleju nie spalił mi nic. Słyszałem ze te silniki nie miały wady tylko 2,0TFSI

masz rocznik 2015 tak ??..

Opublikowano

Tak mam 2015 rok

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

no to stąd nieznany Ci problem łykania oleju :D

tak jak teoretycznie 2.0 tfsi od 2014 też jest już cool..