Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy 00542 i 00550. Wtrysk sterujący padł?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pacjent A4 B6 z 2003r 163km. Po podłączeniu komputera i zczytaniu błędów z silnika wyświetliły mi się dwa:

00542 - Czujnik wzniosu końcówki wtryskiwacza, zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany - nieciągły.

00550 - Zawór regulacji dawki paliwa, powyżej górnego dopuszczalnego progu regulacji - nieciągły.

Pomóżcie, co zrobić? Jakie koszta??

Autko w multitronicu, również problemy ze skrzynią ale oddałem do specjalisty Zapały w Leszczynach i po błędach ze skrzyni stwierdził regeneracje sterownika, kosztuje mnie to 1200zł, autko odbieram za 3dni. Momentami załączał się tryb awaryjny, nie zmieniało biegów do góry, nie reagowało na manualną zmianę +/-, poszarpywało i falowało obrotami.

Edytowane przez Kuba Klimczyk

Opublikowano

Witam. Pacjent A4 B6 z 2003r 163km. Po podłączeniu komputera i zczytaniu błędów z silnika wyświetliły mi się dwa:

00542 - Czujnik wzniosu końcówki wtryskiwacza, zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany - nieciągły.

00550 - Zawór regulacji dawki paliwa, powyżej górnego dopuszczalnego progu regulacji - nieciągły.

Pomóżcie, co zrobić? Jakie koszta??

Autko w multitronicu, również problemy ze skrzynią ale oddałem do specjalisty Zapały w Leszczynach i po błędach ze skrzyni stwierdził regeneracje sterownika, kosztuje mnie to 1200zł, autko odbieram za 3dni. Momentami załączał się tryb awaryjny, nie zmieniało biegów do góry, nie reagowało na manualną zmianę +/-, poszarpywało i falowało obrotami.

Jeżeli padł wtrysk sterujący , to skrzynia automatycznie wpada w tryb awaryjny i się dzieją takie cyrki. Wymień sterujący na początek. Ustaw kąt wtrysku ( błąd 0550) i sprawdź co się będzie dziać.

Opublikowano
  • Autor

Tylko że z błędów skrzyni też stwierdzono awarie sterownika i niedługo odbierał samochód. Tak czy siak 1200zl muszę zapłacić. Zostałem oszukany czy zbieg okoliczności?

Opublikowano

Tylko że z błędów skrzyni też stwierdzono awarie sterownika i niedługo odbierał samochód. Tak czy siak 1200zl muszę zapłacić. Zostałem oszukany czy zbieg okoliczności?

Cieżko powiedzieć czy oszukany. Jak byś poszukał na tym lub innym forum , to byś znalazł tematy z podobnymi usterkami. Dlatego taniej by było wymienić sterujący i zobaczyć co wtedy będzie się działo. Tak przynajmniej ja bym zrobił.

Tryb awaryjny w skrzyni może tez występować od błędu 0550.

No ale mogę tez się mylić. Może ktoś jeszcze pomoże z kolegów.

Edytowane przez slawinio

Opublikowano
  • Autor

Dziś odebrałem samochód po regeneracji sterownika. Koszt 1200zł. Przejechałem jak na razie 200km bez żadnego problemu, żadnych najmniejszych szarpnięć. Oby już było dobrze...

Opublikowano

I też Ci tego życzę. Jaki masz przebieg i czy wałek był już wymieniany?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

2003r przebiegu 185tys. Zrobiłem nią po zakupie przez niecałe 4 miesiące 15tys km ;)

Jaki wałek? Wałki rozrządu? Słyszałem że one wycierały się do którejś tam wersji, że mój silnik jest już nowszego typu i odsunięty jest od tej usterki

Opublikowano

One sie wycieraja w kazdej wersji nie ma znaczenia jaki silnik ,oczywiscie te z mniej uposledzona odmą ktora Ty masz duzo wolnej , ale patrzac na Twoj przebieg ( oby taki był , w co nie wierze :D ) to pojezdzisz jeszcze sporo zanim zacznie Ci brakować nm nie ma sie co przejmować ;)

Wysłane z mojego E2003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Dlaczego nie wierzysz? Ja tam wierze. Tato mechanik i potwierdza to nawet samą wizualizacją. W środku co prawda poprzecierane plastiki ale to w każdej. Stwierdza to po wyglądzie na silnik, spód auta. W zawieszeniu nic nie było ruszane, wszystko jak fabryka dała. Na dodatek autko od Niemca a tam boją się kręcić ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poprzecierane plastiki to norma przy 185tys???? Zart, mam 460tys i skora jak nowa a plastiki powiedzmy w srednim stanie ale nie ma tragedii...

Po wygladzie to co najwyzej mozna stwierdzic czy silnik jest spocony czy nie ;) a nie przebieg auta

Opublikowano

nie zmieniało biegów do góry,

Na przyszłość w multitronicu nie masz biegów. To jest skrzynia bezstopniowa biegi które pokazują się na desce są wirtualne.. :wink:

Tak to wygląda w środku.

csm_multitronic_2_aeeac71432.jpg

Opublikowano
  • Autor

Rafal1345 no u mnie też nie ma tragedii, delikatnie przetarte radio i przyciski od otwierania szyb. Idąc Twoim tokiem myślenia również Twój samochód może mieć 600k przebiegu bo renowacja skór i przyciskó to żaden problem. Pewnie już 3 pakiet w niej tego siedzi :D

Czy silnik jest spocony? Jakieś głupoty mówisz. Po zawieszeniu, po każdym elemencie możesz domyślać się czasu eksploatacji a przez co idzie przebiegu. Nie udawaj mądrego ;)

Opublikowano

(...)Na dodatek autko od Niemca a tam boją się kręcić

Akurat w Niemczech proceder kręcenia liczników w autach leasingowych jest dość powszechny. Ludzie robią tam dużo kilometrów na autobahnach i jadą na serwis nie co 30-50 kkm tylko co 100 (wymieniając po drodze oleje itp w niezależnych warsztatach). Swego czasu z rozmów z osobami z DE spotkałem się z wieloma takimi opowieściami, a moda ta powoli gości również i u nas. Więc to, że się boją to między bajki. Jeśli auto jest na eksport to może być z nim wszystko ;)

Opublikowano
  • Autor

Wiem co kupiłem ;)

Opublikowano

Nie przeczę - to był tylko komentarz do tego, że w DE się nie kręci liczników.

Opublikowano

Ale robicie off topa. Trzymajmy się tematu , bo jestem ciekaw jak rozwinie się sprawa.