Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nastawnik klimy (N280)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uzupełniłem czynnik w klimie po wymianie silnika nic nie zostało.

Klima nadal nie działa. Wyrzuca błąd N280 zwarcie do masy i zasilania.

Odczyty z VAGa przy załączonej i wyłączonej klimie takie same.

q857ecb6.png

Wtyczka przy klimie wydaje się być ok. Ma ktoś dostęp do schematów gdzie dalej te kable biegną ?

Czy może nastawnik do wymiany lub co gorsza sprężarka ??

Rozwiązałem problem klimy. Okazało się że winna była instalacja i gdzieś na kablu w komorze silnika było zwarcie do masy.

Dla potomnych

Pin numer 1 w zaworze N280 przechodzi przez skrzynkę ECU wtyczką czerwoną 17 pinową pin D5 i potem wchodzi do klimatronika pin D3

Pin numer 2 w zaworze N280 to masa

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy ponieważ mam bardzo podobny błąd. Nabiłem dzisiaj lekko klimę (była pusta po wymianie chłodnicy) żeby zobaczyć czy działa (przed wymianą chłodnicy nie działała). No i niestety ECON dalej świeci się cały czas i nie da się wyłączyć. Odczyty mam bardzo podobne obie wartości przy N280 też 0.0. Przy G65 tylko 9,5% ciśnienie 1 bar (to chyba dlatego, że nabiliśmy naprawdę mało tego czynnika. Jest tylko jeden problem w błędach nie wyskakuje nic o N280 tylko właśnie błąd o słabym sygnale G65. Kupiłem już nowy jutro będę miał ale jak czytam forum i wątki o klimie to jest wiele rozbieżnych informacji i zaczynam się martwić (przez te odczyty 0 dla N280), że to na moje nieszczęście sprężarka. Miał ktoś podobny problem lub zna go z innego doświadczenia i jest w stanie mi pomóc?

Pozdrawiam

Dawid

Edit:

Jestem po wymianie czujnika i d*pa... Nadal pokazuje jego błąd i po usunięciu zaraz powraca... Ktoś? Coś?

Edytowane przez zniwka

Opublikowano

a od kiedy to nabija się lekko czynnikiem? Albo nabijasz czynnik albo nie, tu nie ma pół środka. W b6 ma być 500gram i wtedy czujnik g65 w temperaturze ok 20 -25 stopni bez włączonego silnika powinien pokazać ok. 4bary ciśnienia. Oczywiście czynnik nabija się tylko do szczelnego układu.

Opublikowano

Witam ponownie. Wczoraj przy przeglądzie i sprawdzeniu instalacji okazało się, że jest nieszczelność na sprężarce... Dość duża bo uniemożliwia ona nabicie takiego ciśnienia żeby sprawdzić czy klimatyzacja działa. I tu moje czy ktoś miał podobny problem? Czy jest możliwość uszczelnienia takiej sprężarki czy raczej tak nieszczelność jest równoznaczna z jej zatarciem? (na kole pasowym nie było czuć żadnych luzów)