Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wskaźnik ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam kolegów

jakiś czas temu zakładałem wątek na ten sam temat ale został on zamkniety z powodu takiego ze był ale przeszukujac forum nieotrzymałem dokładnych informacji w tym temacie.chodziło o zamontowanie wskażnika cisnienia turbo w moim AFN. pisaliscie ze zeby podłaczyc taki wskaznik to nietrzeba nic przerabiac w silniku tylko odpowiednio go podpiać,na innym zaprzyajznionym miom forum wyczytałem ze trzeba wiercic dziure w dolocie powietrza i zamontowac wentylek rowerowy zeby podłaczyc ten wskaznik,wy drodzy klubowicze pisaliscie ze wystarczy go podpiac w odpowiedni wezyk i to koniec sprawy.wiec bym był rad gdyby ktos moje watpliwosci rozwiał i wytłumaczył mi po ludzku jak to podłaczyc.wiem ze sie powtarzam i za to przepraszam .pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

aha dzieki wiec jednak trzeba lekko podłubac

Opublikowano

lekko?tniesz przewod gumowy,wstawiasz trojnik i po sprawie,bo umieszczenie to juz indywidualna sprawa,jesli masz wszystko,to jakas godzinka z dwoma piwami :wink4:

Opublikowano
  • Autor

oki wiec jednak nie trzeba wiercic dziur w dolocie i wstawiac róznych wentylków i zaworków dzieki.[br]Dopisany: 30 Listopad 2008, 12:04_________________________________________________a masz kolego moze jakies fotki w którym miejscu dokładnie to zrobic

Opublikowano

lekko?tniesz przewod gumowy,wstawiasz trojnik i po sprawie,bo umieszczenie to juz indywidualna sprawa,jesli masz wszystko,to jakas godzinka z dwoma piwami :wink4:

ciekawe gdzie ten trojnik wstawisz

Opublikowano
  • Autor

ok teraz to juz niewiele rozumiem ale dzieki

Opublikowano

na innym zaprzyajznionym miom forum wyczytałem ze trzeba wiercic dziure w dolocie powietrza i zamontowac wentylek rowerowy zeby podłaczyc ten wskaznik

Ciekawe kto wpadł na ten dziwny pomysł aby wentylek z roweru zamontować właśnie w to miejsce :no: jak wiadomo wentyl przepuszcza powietrze tylko w jedną strone więc niby jak wskaźnik ma poprawnie i szybko oddawać to co dzieje się w kolektorze ssącym?? Poza tym wiercąc w kolektorze część opiłków poleci do jego wnętrza i po odpaleniu silnik zassa je do komory spalania. Napisz jeszcze na którym ciekawym forum to wyczytałeś?

Opublikowano

nie w kolektorze ssącym

o tu :

image00028mf2vw8.jpg

tam gdzie X wiercisz, wpasowujesz króciec i wezyk do kabiny ciagniesz

Opublikowano
  • Autor

super kolego dzieki za obrazek teraz juz wiem i sobie podłacze.a tak apropo ładnine utzrymany silniczek jak zadko sie trafia , mój podobnie wyglada.fajny

[br]Dopisany: 30 Listopad 2008, 12:52_________________________________________________a tak jeszcze tylko jedno ten króciec ma byc z jakims dławikiem zeby pokazywał prawidłowo czy normalny ze swobodnym przelotem :)

Opublikowano

mój jest zwykły przelotowy i chyba działa poprawnie :)

btw, to nie mój silnik, ja mam ładniejszy :decayed:

Opublikowano
  • Autor

jeszcze ładniejszy to niezle ten juz robi wrazenie

a ostatnie pytanie czy ta srednica wezyka co jest w orginale jak sie kupuje to jest ok bo to wskazniek mam od benzyny a w dieslu o ile wiem to bedzie taki sam wezyk dzieki

Opublikowano

ciekawe gdzie ten trojnik wstawisz

mozwesz w wezyk,ktory idzie do ECU,mozesz w wezyk,ktory wychodzi z turbo[br]Dopisany: 30 Listopad 2008, 17:15_________________________________________________chyba ,ze w dieslu jest jakos inaczej...ale,skoro mozna przekladac turbawki do innych modeli musi byc podobne rozwiazanie

Opublikowano
  • Autor

Dziekuje kolego sokolnh za pomoc .pozdrawiam

Opublikowano

mozesz w wezyk,ktory wychodzi z turbo

Zaraz za turbo jest inne ciśnienie niż w kolektorze ssącym.

Opublikowano

ale mozna do wezyka,ktory idzie od n75 i od tego jest regolowana dawka paliwa

zgoda,zaraz za turbo jest inne cisnienie-ale na pewno nie ma duzej roznicy,te roznice nie kazdy wskaznik pokaze

Opublikowano

ale mozna do wezyka,ktory idzie od n75 i od tego jest regolowana dawka paliwa

zgoda,zaraz za turbo jest inne cisnienie-ale na pewno nie ma duzej roznicy,te roznice nie kazdy wskaznik pokaze

Oojj Domjenick podłącz sobie wskaźnik w wężyk od N75, czyli zaraz na wyjściu turba to zobaczysz jaka twoja maleńka K03 jest wielka :gwizdanie:

Poza tym to we wskaźniku Boost głównie chodzi o monitorowanie ciśnienia które wpada do silnika, a nie wychodzi z turba.

Ciśnienie wychodzące z turba zawsze jest wyższe niż te które pokaże ci wkaźnik podłączony do kolektora ssącego.

Ps. Dawka paliwa nie jest regulowana w zależności od ciśnienia w wężyku N75, ale u ciebie Domjenick od masy powietrza które zmierzy przepływka+ciśnienia które zmierzy Map-sensor, a u mnie w AEB tylko od wartości jakie zmierzy przepływka.

Opublikowano

fajnie,ze cos nowego sie dowiedzialem,zawsze myslalem ,ze do ustalenia dawki potrzebna jest ilos powietrza i jego cisnienie plus temperatura

wiedzialem,ze dawka nie jest regulowana przez n75,sory jesli tak pomyslales-mialem na mysli to,ze n75 po przekroczeniu danego cisnienia pow,przekazuje o tym info do ECU i to tez ma wplyw na ustalenie dawki paliwa :mysli:

a jakie roznica cisnienia bedzie,gdy za turbo bedzie 1 bar-co bedzie w kolektorze?mam na mysli wartosc w przyblizeniu...

Opublikowano

zawsze myslalem ,ze do ustalenia dawki potrzebna jest ilos powietrza i jego cisnienie plus temperatura

Dobrze, że tak myślałeś bo tak jest.

n75 po przekroczeniu danego cisnienia pow,przekazuje o tym info do ECU i to tez ma wplyw na ustalenie dawki paliwa :mysli:

N75 nie podaje sygnału do ECU, a ECU podaje sygnał do N75 aby wysterować odpowiednio turbine.

a jakie roznica cisnienia bedzie,gdy za turbo bedzie 1 bar-co bedzie w kolektorze?mam na mysli wartosc w przyblizeniu...

Tego ci konkretnie nie powiem(możek kiedyś jak coś będe robił podłącze manometr na wyj. turba i stestuje to), ale na pewno mniej, pomyśl jak za turbiną jest 1Bar, to w kolektorze na pewno mniej bo silnik też część powietrza zasysa. A jak przepustnica zostanie zamknięta co ci pokaże wskaźnik?

Opublikowano

. A jak przepustnica zostanie zamknięta co ci pokaże wskaźnik?

...na pewno mniej niz przed przepustnica...chyle czola :wink4:

dobra,to jeszcze jedno pytanko-cisnienie mierzone Vagiem-w ktorym miejscu na silniku zaczyna pomiar? :mysli:[br]Dopisany: 07 Grudzień 2008, 18:37_________________________________________________

ECU podaje sygnał do N75

teraz juz przypominam sobie,ze uzaleznione jest to od mapy... :wink4: