Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wakacje 2016 - Albania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi: Witam wszystkich, jest plan na wakacje 2016 - Albania.

Termin wyjazdu to 10.08 powrót 20.08. Miejscowość do której zmierzamy to okolice Himare. Bez rezerwacji hotelu, wyjazd jest w "ciemno" ale z tego co się orientuje ze znalezieniem hotelu nie powinno być żadnego problemu. ( na miejscu podejrzewam że będzie taniej, można negocjować cenę itd )

Jedziemy busem który już jest zarezerwowany na ten termin. Jest nas 6 osób (3 pary) i szukamy jeszcze jednej pary która ma ochotę na taki wypad :)

Nie jest to nasz pierwszy wypad bo już takie akcje , tylko że bardziej spontaniczne były organizowane.

Mniej więcej koszt takiego wypadu to około 2500 zł na osobę. ( wszystko zależy od tego jak będzie się szaleć wiadomo, ale tej ceny przy "normalnym" życiu wakacyjnym nie powinniśmy przekroczyć).

Osoby zainteresowane zachęcam do kontaktu ze mną , zapewniamy świetny klimat i miłą atmosferę :)

Zachęcam ludzi którzy byli już w tym kraju, do udzielania cennych informacji.

Opublikowano

:hi:

Jedyne co mi się kojarzy z Albanią to to:

https://www.youtube.com/watch?v=vYXbVuwHkec

a tak poważnie to rozważałem właśnie w tym sezonie Albanię ale jednak inny kierunek wypadł. Piękny kraj, morze, góry, kumpel był tam na weselu kilka lat temu i chwalił sobie jedzonko.

Opublikowano

Witam byliśmy w Albanii 2 lata temu we wrześniu samochodem zatrzymaliśmy się w mieście Vlora ,w miejscu do którego się wybieracie jest piękna plaża.Himare mieści się w przełęczy Llogara która jest przepiękna niestety jazda nią nie pozwala na przekroczenie 50 km /h ze względu na obsuwające się skamieniałe pobocza. To jedyna droga z Vlory do Sarandy Centrum miasta Vlora jest godna polecenia jak również miasta Saranda położona niedaleko waszego miejsca docelowego ,to chyba najpiękniejsze miasto w Albanii.Warto zobaczyć też tzw. cud Albanii to BLUE EYE (mnóstwo filmików na yt) nawet filmiki nie oddają tego jak ujrzeć w realu. a stamtąd daleko nie macie .Nie zapomnijcie butów do wody plaże są mega kamieniste,jadąc autem w przełęczy uważajcie również na zwierzęta głównie kozy krowy konie psy owce .Jeśli chodzi o hotele to o tej porze roku nie ma problemów wręcz stoją przed hotelami i zapraszają ceny są do negocjacji,w czasie jak byliśmy wahały się około 8-10 euro za os za dobrej klasy hotel,o tej porze roku nie ma już możliwości skorzystania ze skuterów wodnych,gdyż dla nich sezon zamknięty poza tym temp ok 28 st . Mam nadzieje ,że choć troszkę pomogłem, życzę miłego urlopu i spokojnej trasy ps nasz czas z Gdyni do Vlore to 32 godz z kilkunastoma przerwami po 15 min ,pozdrawiam .

Opublikowano

Byłem w zeszłym roku w Albanii, mega polecam sporo taniej niż w Polsce, piękna pogoda, przyjaźni ludzie. Dobry obiad z winem +/- 30 zł Stacjonowałem w miejscowości Sarande, skąd wypożyczyłem samochód i zwiedziłem okolicę. Polecam miejscowe brandy w cenie 17zł za 0,7 - Skenderbeu

Opublikowano
  • Autor

dzięki Panowie za info , nikt nie jest chętny na taki wypad ? :D

Opublikowano

dzięki Panowie za info , nikt nie jest chętny na taki wypad ? :D

ja dopiero wrociłem z turcji :) a albanie odwiedze za rok moze 2 by zobaczyc czy rozwinie sie tak jak chorwacja

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja wybieram się z rodziną do Albanii właśnie do Sarande swoim audi- ostatni tydzień lipca i pierwszy sierpnia. Zastanawiam się czy jechać na 19tkach (zawieszenie 1BA- także stoi dość wysoko) czy lepiej jakieś kartoflaki 16tki zakupić na ten wyjazd. Kto był niech powie czy drogi są tragiczne czy nie. Jedziemy jak zwykle w ciemno.

Jak wrócę to dam znać jak było.

Opublikowano
  • Autor

Samolotem to nie jest to , nie ma takiej frajdy :) po za tym chcemy przejechać ta przełęcz llagara; )

Opublikowano

Poza tym samochodem nie zatrzymasz się tutaj czy tam itd poza tym co tam 15 dni będziesz robił :P

Opublikowano
  • Autor

Dobrze gadasz :)

Opublikowano

Ja wybieram się z rodziną do Albanii właśnie do Sarande swoim audi- ostatni tydzień lipca i pierwszy sierpnia. Zastanawiam się czy jechać na 19tkach (zawieszenie 1BA- także stoi dość wysoko) czy lepiej jakieś kartoflaki 16tki zakupić na ten wyjazd. Kto był niech powie czy drogi są tragiczne czy nie. Jedziemy jak zwykle w ciemno.

Jak wrócę to dam znać jak było.

śmiało możesz jechać - nawierzchnia dróg jest prawie idealna, nie ma dziur. Wiele dróg zostało dopiero niedawno zbudowanych (do końca lat 80, a na pewno do końca życia Hoxhy, Albańczycy nie mieli własnych aut więc i drogi nie były potrzebne)

W 2015 przejechałem Mazda 3 calą Albanię (od Szkoder aż do Sarande). Auto ma chyba 9 cm prześwitu :) i ani razu o nic nie zaczepiłem (raz tylko zagrzęzłem w górach w okolicy Baalsh ale to dłuższa historia - drogi generalnie tam nie było, a ja pojechałem trochę omyłkowo tamtędy).

Na drogach trzeba uważać na zwierzęta - często idą nawet poboczem dwupasmówki.

Ciekawostką są patrole drogówki...piesze (bez radiowozów) aczkolwiek obcokrajowców raczej nie łapią.

A i jeszcze jedno - na albańskim rondzie pierwszeństwo ma...samochód jadący z lewej strony (czyli odwrotnie niż u nas). Generalnie ALbańczycy jeżdżą w dosyć nieukładany sposób, choć jakichś zabójczych prędkości nikt tam nie rozwija.

Co jeszcze - stacje paliw i myjnie na każdym kroku. Saranda to raczej typowo betonowy kurort - no ale co kto lubi - ja sam mieszkałem trochę poza miastem.

Edytowane przez sprat