Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AMB] Ciekawy sposób działania wskaźnika paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Podsumowując: w niektórych modelach tak liczniki się zachowują i prawdopodobnie ma to związek z tym czy auto ma pełny FIS czy nie. Jest jednak nowa sprawa. Dzisiaj bawiłem się VAgiem i zmieniłem ustawienia wskaźnika poziomu paliwa! Tzn. wygląda na to, że wyłączyłem opcję dynamicznego wskazywania poziomu paliwa i teraz wskaźnik działa w sposób klasyczny. Muszę jednak trochę pojeździć i potestować nowe ustawienie, aby mieć 100% pewność. Póki co stoi jak... :>

Opublikowano

...Dzisiaj bawiłem się VAgiem i zmieniłem ustawienia wskaźnika poziomu paliwa!...

to napisz kolego gdzie tam namieszałeś...

Opublikowano

...Dzisiaj bawiłem się VAgiem i zmieniłem ustawienia wskaźnika poziomu paliwa!...

to napisz kolego gdzie tam namieszałeś...

tez bym to chetnie zmienil jesli sie sprawdzi

Opublikowano
  • Autor

Instruments (17) -> Kodowanie (07) i teraz miałem tam wartość 00001. Pierwsze dwa miejsca odpowiadają za kilka ustawień (nieco inne w wersjach EU i USA), w każdym razie w tym przypadku nie ma różnicy. Więc drugą cyfrę zmieniłem na 1 (czyli całość na 01001), co oznacza że komputer ma uwzględniać mniejszy bak, bo mam wersję quattro. Dlaczego nie miałem tego wcześniej? Podejrzewam serwis ASO, w którym sprawdzałem auto przed kupnem. Poprosiłem żeby przestawili mi licznik z mil i galonów na km i litry. Facet chyba kompleksowo zmienił wszystko na wersję EU, ale być może pominął ustawienie baku dla wersji quattro. W każdym razie efekt jest taki, że licznik zmienił położenie (pokazuje faktycznie tyle paliwa ile mam w baku) i póki co nie lata jak głupi. Będę testować. Nie wiem jakich zmian dokonać w wersji napędu na przód, może na wstępie trzeba sprawdzić jaka jest wartość drugiej cyfry i ew. próbować korygować.

Opublikowano

dzisiaj troche kilometrow zrobilem i ewidentnie wsaznik jest polaczony z fisem.jak deptalem fis pokazywal zasieg 380 km i wskazowka byla miezdy druga a srodkowa kreska,jak troche odpuscilem zasieg zmienil sie na 430 km i wskazowka widocznie zblizyla sie do kreski srodkowej,teraz postaram sie zmienic na vagu w/g powyzszej rady i zobaczymy czy przyniesie to jakies zmiany na wskazniku.pzdr, i dzieki za rade[br]Dopisany: 30 Grudzień 2008, 17:56_________________________________________________

Instruments (17) -> Kodowanie (07) i teraz miałem tam wartość 00001. Pierwsze dwa miejsca odpowiadają za kilka ustawień (nieco inne w wersjach EU i USA), w każdym razie w tym przypadku nie ma różnicy. Więc drugą cyfrę zmieniłem na 1 (czyli całość na 01001), co oznacza że komputer ma uwzględniać mniejszy bak, bo mam wersję quattro. Dlaczego nie miałem tego wcześniej? Podejrzewam serwis ASO, w którym sprawdzałem auto przed kupnem. Poprosiłem żeby przestawili mi licznik z mil i galonów na km i litry. Facet chyba kompleksowo zmienił wszystko na wersję EU, ale być może pominął ustawienie baku dla wersji quattro. W każdym razie efekt jest taki, że licznik zmienił położenie (pokazuje faktycznie tyle paliwa ile mam w baku) i póki co nie lata jak głupi. Będę testować. Nie wiem jakich zmian dokonać w wersji napędu na przód, może na wstępie trzeba sprawdzić jaka jest wartość drugiej cyfry i ew. próbować korygować.

ja dzisiaj zrobilem podejscie i mialem ustawiona wartosc 01100?

Opublikowano
  • Autor

Czyli masz po kolei:

01 - ustawiony mniejszy bak dla quattro

1 - ustawiony region na RoW (Rest of World)

0 - wyłączone ostrzeżenie niezapiętych pasów

0 - a to dziwne, bo w materiałach które posiadam zawsze domyślnie jest tu 1. Nie ma opcji zmiany.

Spróbuj na początek zmienić 1 od RoW na 0 (Germany). Ja tak mam. Poza tym spróbowałbym ostatnie zero zamienić na 1.[br]Dopisany: 31 Grudzień 2008, 16:51_________________________________________________Po kilku dniach testów mogę potwierdzić, że teraz wskaźnik zachowuje się w sposób klasyczny, a odpowiada za to najprawdopodobniej ustawienie regionu na 0 (Niemcy). W przypadku ustawienia na 1 (RoW) wskaźnik przechodzi w tryb dynamiczny. Proszę zainteresowanych kolegów o przetestowanie takich ustawień i podzielenie się swoim spostrzeżeniami.

Opublikowano

ustawilem dzisiaj na 01001 ,zrobilem w sumie ok.400 km i wskazania sa `klasyczne`-pokazuje tyle ile jest faktycznie w zbiorniku niezaleznie od wskazan fis ... i tak juz chyba zostanie :good:.dzieki za rade

Opublikowano
  • Autor

No to kolejna tajemnica A4 została rozwiązana :>

Opublikowano

ja mam b5 i też takie wahania mam, dodam też że auto nie posiada fis-u i pochodzi z włoch

Opublikowano
  • Autor

ja mam b5 i też takie wahania mam, dodam też że auto nie posiada fis-u i pochodzi z włoch

Czyli masz pewnie ustawienie RoW, spróbuj zmienić je na 0.

Opublikowano

a mi tak akurat pasuje, ja nie uważam tego jako wadę. Wolę wiedzieć na ile mi starczy paliwa przy określonej jeździe.

Opublikowano
  • Autor

a mi tak akurat pasuje, ja nie uważam tego jako wadę. Wolę wiedzieć na ile mi starczy paliwa przy określonej jeździe.

Wolnoć Tomku w swoim domku. Ja wolę rzeczywiste wskazania.