Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Program do GPS poprzez Bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Koledzy znacie jakiś sprawdzony program który jest łatwo dostępny do połączenia zewnetrznego odbiornika GPS za pomocą adaptera Bluetooth na Windows 10?

Na Androida są aplikacje które bez problemu ustalają pozycję tego GPS ale na Windowsa nie mogę nic znaleźć.

Pozdr

Edytowane przez MemberA4
Opublikowano

Masz GPS na BT i chcesz to podpiąć pod Automapę np na Windowsie?

Normalnie wchodzisz w urządzenia bluetooth na 10'tce, wyszukujesz i dodajesz swój adapter :) Tak działa to przynajmniej przy Pentagram PathFinder P3106 czy jakoś tak. Coś więcej to pisz

Opublikowano

Tak chcę połączyć zewnetrzny GPS pod program navigacyjny lub pod Mapy Windows 10 praktycznie to tylko z Mapami Windows 10.

Po włączeniu adaptera bluetooth do USB (bo nie mam bluetooth w kompie fabrycznie) włącza mi się bluetooth na kompie i normalnie paruje mi GPS z Windowsem ale jedynie co moge robic to wysyłać pliki nie potrafi mi wskazywać pozycji w Mapach jest komunikat że nie moze znaleźć pozycji. Dodam że lokalizacje mam włączoną w kompie.

Opublikowano

Nie wiem jak tam z mapami, bo z tym tego nie integrowałem, ale żeby działało z automapą trzeba zmienić numer portu COM (menadżer urządzeń, urządzenia COM czy coś tam z szeregowym) na port w zakresie 1-8. Potem trzeba było wskazać w mapach w ustawieniach na którym porcie ma szukać urządzenia. Nie mam tego u siebie bo robiłem to znajomemu, bo bym mógł Ci sprawdzić Mapy z windowsa 10. Upewnij się że Mapy mogą używać lokalizacji (jej samo włączenie, nie jest z tym równoznaczne): Ustawienia -> Prywatność -> Lokalizacja i po prawo :)

Kombinowałem sobie nawet żeby telefon z androidem używać jako modułu GPS dla komputera i działało :)

Opublikowano

W ustawieniach mam zaznaczone że Mapy windowsa mogą używać lokalizacji. Ściągnąłem ze sklepu windows jakiś program GPS Satelite czy coś podobnego i ten program połączył sie z gps ale moją lokalizację wskazywał po drugiej stronie świata hehe gdzieś w brazylii. Jak włączam gpsa to dioda od bluetooth na nim szybko mruga nawet jak sparuje z kompem ale gdybym włączę program ten GPS Satelite to ta dioda mruga cyklicznie już, tzn wolniej i wtedy lapie lokalizacje. Tak samo jest na telefonie gdy sparuje bez włączonego programu Bluetooth Gps Provider to lokalizacji nie znajdzie i dioda mruga szybko jak wlacze program i połączy sie on z gpsem to lokalizacje łapie i dioda od bluetooth mruga wolniej. Kiedyś używałem tego gpsa z Navigatorem na Win XP ale musiałem go łączyć poprzez program BlueSoleil.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka