July 13, 201610 yr Witam, dziś rano padła mi klimatyzacja. Przełączając tryby nie było słychać, aby sprężarka obciążała silnik . Po ok 1h odpadło sprzęgło. Pytanie brzmi: Czy jest to typowa usterka i sprawę załatwi wymiana sprzęgła na nowe, czy jest to bardziej złożony problem. Na zdjęciu 2 wałek wydaje się być ukręcony. Dodam tylko, że klima co roku jest serwisowana, czynnika dużo nie ubywa, oleju z tego co kojarzę w ogóle. Ostatni serwis klimy 2 tygodnie temu, żadnych niepokojących objawów przed usterką. Edited July 13, 201610 yr by golun
July 16, 201610 yr Czeka cię naprawa kompresora klimy, lub zakup nowego, lub regenerowanego,u mnie też w mojej a4 się oberwała identyczna część. W warsztacie powiedzieli że naprawa będzie kosztować około 500zł. Póki co jeżdżę bez klimy, nie wydam 5 stów na bubel. Edited July 16, 201610 yr by Robertk86
July 19, 201610 yr To sprzeglo jest na wieloklinie tylko czy sa jakies dodatkowe zabezpieczenia? Chce sie za to zabrac w weekend i chce sie przygotowac
July 19, 201610 yr Zexel ma tylko śrubę m6 i całość schodzi ściągaczem z wieloklinu to i raczej tutaj tylko wieloklin.
July 21, 201610 yr Author Klima naprawiona. Sprzęgło udało się uratować po uprzednim toczeniu wałka. Do wymiany było jeszcze łożysko wewn. sprężarki bo hałasowało i była obawa, że za moment się posypie. Całkowity koszt z ponownym nabiciem klimy i robocizną ~ 650zł
July 24, 201610 yr czyli wyciągając sprężarkę nie idzie jakoś zatrzymać czynnika i trzeba ponownie napełnić klime tak?
July 25, 201610 yr Oczywiście, że tak. Ale czym się martwisz. Czynnik spuszczą i napełnią nawet w zakładach zajmujących się lodówkami. Przynajmniej w takich bardziej ogarniętych i to za 40-80zł. + oczywiście smarowanie i czynnik jeśli są braki. Niestety to Polska i tutaj nie można kupić czynnika w puszcze do samodzielnego nabijania. Edited July 25, 201610 yr by soulmaster3m
July 26, 201610 yr Mam pytanie, bo zabrałem się na wymianę swojej sprężarki, ale po zdemontowaniu paska już wiadomo, że to piszczy łożysko i pytanie mam, jak zdemontować samo koło pasowe ze sprzęgłem? Mam sprężarkę Denso, odkręciłem śrubę kontrującą ale nie wiem jak się zabrać, ze schematu wynika że koło pasowe jest jeszcze zabezpieczone segerem, te 3 kołki po obwodzie co widać na zdjęciu się wyciąga i powinno zeskoczyć?
July 26, 201610 yr http://www.laser-sinex.pl/dokumenty/instrukcja-demontazu-i-wymiany-napedu-kompresora-klimatyzacji.pdf