August 1, 201610 yr Witam, mam do wymiany napinacz i łańcuch w moim ADR, z tego co się zorientowałem nie warto inwestować w niby oryginalne napinacze z allegro. w ASO napinacz z gniazdem na wtyczkę dwupinową kosztuje około 2300, nie stać mnie żeby tyle dać. Moje pytanie brzmi, czy mogę założyć napinacz beż wtyku na przewody jeśli oryginalnie je miałem?(cena około 800zł w ASO) czy ktoś już tak próbował? kilka dni już jeżdzę z odpiętą kostką i żadnych zmian nie zauważyłem. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.
August 2, 201610 yr Podłączam się do pytania. Da radę wsadzić "analoga" w miesce napinacza elektrycznego?
August 23, 20169 yr Author A czy wiecie gdzie można kupić w internecie oryginalny napinacz? Edited August 23, 20169 yr by piko17
August 23, 20169 yr Oba napinacze są hydrauliczne, nie ma czegoś takiego jak "analog". Napinacz z kostką jest to napinacz z fazatorem (zmienne fazy rozrządu). Zmienne fazy działają tylko przy stałej prędkości obrotowej silnika robią tzw tryb eco (mniejsza emisja spalin i niższe spalanie) oraz podczas rozgrzewania silnika. Wracając do sedna sprawy, można założyć napinacz bez fazatora, jednak będzie to się wiązało a ciągłym błędem w ecu związanym z tym że wałek ssący nie osiągnoł właściwej pozycji. Może też delikatnie wzrosnąć spalanie, są to znikome wzrosty spalania (bardziej w granicach błędu).
September 13, 20169 yr Ja w zeszłym roku kupiłem napinacz SWAG z łańcuchem FEBI za 600 PLN za komplet.