Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Blistein amortyzatory czy gwint ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam :hi:

choć mam jeszcze mam troszkę czasu ale juz teraz sie powoli zastanawiam nad wymiana zawieszenia bo moje

już powoli traci kondycje

wybór pada na Blisten B8 amortyzatory i sprężyny .. no właśnie jakie ...?

amortyzatory blistein b8 to wydatek jakieś 1700zł + sprężyny

albo gwintowane zawieszenie

Zawieszenie gwintowane KONI z regulacją wysokości i twardości 3818pln.

Zawieszenie gwintowane K-Sport z reg. twardości i wysokości 3200pln.

Zestaw sportowych amortyzatorów z regulacją twardości i sprężyn -35mm KONI1130 2187pln

chciałbym obniżyć zawieszenie o jakieś 4cm ale nie tracąc dużo komfortu przyczym zachować sportowy charakter więc wybór pada na B8

proszę mi dopowiedzieć jakie mam wybrać sprężyny, nie chce z auta robić twardej taczki.

słyszałem o dużej nie zawodności blisteina i wytrwałości i ten temat jest cały czas badany przez moich znajomych którzy zakładaja do swoich aut

gwint jest tez dobry ale to ma juz duży zakres obniżania a ja po torach raczej nie mam zamiaru latać

jeśli macie jakieś sugestie to śmiało :hi:

Opublikowano

to zalezy ile chcesz wydac kasy... ja za ponad 1000 kupilem uzywany gwint KW INOX i jestem zadowolony... nie jest ani za miekkie ani za twarde, dobrze tlumi nasze polskie drogi i swietnie trzyma w zakretach :good: moim zdaniem idealny kompromis miedzy komfortem a sztywnoscia... :)

Opublikowano
  • Autor

wie ktos moze czy mozna zastosowac do blisteina b6 sprezyny ale o mniejszym skoku tak aby obnizyć ok 3-4cm ?

Opublikowano

amortyzator powinien byc dobrany do sprezyny... jak dasz nizsze sprezyny to amortyzator moze nie pracowac w swoim odpowiednim zakresie przez co auto moze sie wychylac w zakretach lub zle tlumic nierownosci drogi...

Opublikowano

Cristoforo sprawdź czy nie masz na naklejce z kodami oznaczenia 1BE - w tym przypadku autko już jest fabrycznie obnizone.

Jak masz standardowe 1BA to skłaniał bym się do kpl. Bilsteina z uwagi na uznana markę rozsądną cenę jak i ewentualnie bezproblemowe dojśce do części zamiennych.

Opublikowano
  • Autor

Cristoforo sprawdź czy nie masz na naklejce z kodami oznaczenia 1BE - w tym przypadku autko już jest fabrycznie obnizone.

Jak masz standardowe 1BA to skłaniał bym się do kpl. Bilsteina z uwagi na uznana markę rozsądną cenę jak i ewentualnie bezproblemowe dojśce do części zamiennych.

nie mam takiego oznaczenie w poprzedniej miałem

b8 i sprezyny np. firmy

vogland moga byc twarde ale znosne

b6 to seria ale o charakterystyce sportowej i parametrach tylko jakie sprezyny?

jedni mówia max do b6 3cm a jeszcze inni 4cm ale wszcyscy zgodni nie progresywne

i badz tu madry :wallbash:

Opublikowano

a dlaczego nie progresywne?? ja wlasnie takie mam i uwazam ze zaleta jest to iz sprezyna wraz ze wzrostem ugiecia robi sie twardsza... :mysli:

Opublikowano
  • Autor

a dlaczego nie progresywne?? ja wlasnie takie mam i uwazam ze zaleta jest to iz sprezyna wraz ze wzrostem ugiecia robi sie twardsza... :mysli:

nie wiem dlaczego to podpowiedzi w firmach gdzie sprzedaja zawieszenia

ja zastanawiałem sie nad gwintem ale raczej rezygnuje bo nie wykorzystam jego mozliwosci

wiec zostaje b8 i tylko wybór sprezyn do -4cm

b6 do -3cm ale tu są podzielone zdania bo przy b6 nie powinno sie zminiać charakterysyki pracy amorka

Opublikowano

ja mam gwinty KW tylko z regulacja wysokosci i wykozystuje to... na zime wyzej na lato nizej :) jakies 2-3 cm i nie trzeba sie bawic w zmiane sprezyn... a zima lepiej jak jest wyzej bo nigdy nie wiesz na co trafisz na drodze... :confused4:

Opublikowano

Witam

Jeśli chodzi o bardzo dobre zawieszenia to proponuję proflex - w pełn regulowalne zawieszenie

na każdy rodzaj naiwrzchni, bardzo często stosowane w autach rajdowych lub wyścigowych

lecz po dość wysokiej cenie :( .

A tak zupełnie do jazdy ulicznej wystarczy BILSTEIN choć jest dość twardy i mało komfortowy.

Ale wiadomo coś za coś.

W moim aucie zamierzam zamontować BILSTEIN'y na grubej "sztycy" w pełni regenerowalne

np. w warszawskiej firmie ZERKPOL. Mam znajomego co sprowadza je z Niemiac

po dobrej cenie i z dość długą gwarancją . :> Gdyby ktoś był zainteresowany tym rodzajem

amortyzatorów w większej ilości jestem w stnia załatwić oryginały po dość atrakcyjnej cenie.

W poprzednim aucie jeździłem na tych amortyzatorach, i bardzo mi się podobały.

Pozdrawiam

Rafał