Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Buczy z przodu przy 40km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miesiac temu mialem problem z buczeniem w tylnym kole - padlo lozysko - a teraz cos buczy z przodu ;(

Problem w tym ze to buczy troche innym tonem (jakby warkot) i duzo glosniej - tak ze prawie nie slysze silnika.

Odglos pojawia sie po przekroczeniu 40km/h i jego ton wzrasta w miare przyspieszania. Slychac go na kazdym biegu i na luzie.

Na nieszczescie przytrafilo mi sie to jak bylem w trasie. Jechalem autostradą 140-160km/h i po zjezdzie zauwazylem ten dzwiek.

Bylem w warsztacie - podniesli samochod ze mna w srodku :) i kazali jechac na 4 biegu - przy 40/h sprawdzali jaka jest przyczyna - i niestety rozlozyli ręce - nie ma zadnych luzow na kole, wahacze, przeguby, tarcze, klocki - wszystko jest ponoc OK. Ustalil natomiast ze dzwiek wydobywa sie z okolic prawego, przedniego kola - ale stwierdzili, ze to nie moze byc lozysko bo to ma inny dzwiek.

Pojechalem do drugiego warsztatu - to samo doswiadczenie - samochod do gory i do 40km/h na 4ce. Po krotkich ogledzinach przez 3 mechanikow - stwierdzono ze to skrzynia :shocked:

Nie wiedzac co robic, 300km od domu w nocy, zdecydowalem sie jechac.

Poza tym dzwiekiem nie odczulem zadnych innych objawow - nie sciaga, przyspiesza i hamuje normalnie, spalanie w normie, zadnych drgan na kierownicy - wszystko niby OK. Poza tym buczeniem/warkotem.

Panowie, co to moze byc? Modle sie, zeby to bylo lozysko, bo jak przyjdzie mi remontowac/wymieniac skrzynie to jestem ugotowany....

Pozdrawiam

Opublikowano

A może coś jest nie tak z oponą :mysli:... Np. huczy :decayed:

Opublikowano

na podnośniku??

Opublikowano

na podnośniku??

No fakt :embarrassed:..Nie doczytałem :decayed:

Opublikowano

swoją drogąto łatwo sprawdzić czy to skrzynia ma coś z tym huczeniem wspólnego, auto na podnośnik, rozpędzasz do tych powiedzmy 40km/h i wciskasz sprzęgło, skrzynia przestaje pracować, jak huczenie ustało to skrzynia, jak nie ustało to pozostaja tylko kręcące sie koła... w zasadzie to samo możesz zrobic na drodze bez podnośnika, tylko cięzej będzie ucho przyłożyć :tongue4:

Opublikowano

A mi się wydaje , że to łożysko siedzi.. Miałem identyczny objaw , wymieniłem łożysko (koszt około 60 złotych = zamiennik) i w środku nastała cisza :rolleyes: z robocizną zamknołem się w 100 zł. :hi:

Opublikowano
  • Autor

tak mi tez powiedzieli w dwóch poczciwych warsztatach w ktorych bylem.

Juz zakupilem SKFa na przednie koło. Dzisiaj jade wymieniac.

Swoją drogą to juz drugie łozysko - czemu one tak padają? :disgust: Ojciec jezdzi juz 10 lat citroenem xarą i z lozyskami ma wszystko ok.

Opublikowano

Ja miałem taki efekt tylko powiedzmy przy 70-80 km/h. Problem leżał w piaście

Opublikowano
  • Autor

wymienili i nastała błoga cisza... :rolleyes:

teraz dopiero sobie uświadomilem ze od początku bylo trefne to łożysko bo nigdy wczesniej nie bylo tak cicho w samochodzie.

Ale mnie kolesie z tą skrzynią niezle nastraszyli - az mnie ciarki po plecach przechodza na mysl ze mialbym u nich usuwac tą usterke :wallbash:....

Pozdrawiam