Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nefmoto me7 "full Reader Flash "

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej potrzebuje pomocy z takim oto info :-(

79d9e7676088e7ad7a9c8ddd7db06341.jpg

Jak widać info jest o złym pliku. XML który wybrałem z folderu programu i teraz nie wiem czy mogę wykonać operacje "read Flash" czy przerwać?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Hej potrzebuje pomocy z takim oto info :-(

79d9e7676088e7ad7a9c8ddd7db06341.jpg

Jak widać info jest o złym pliku. XML który wybrałem z folderu programu i teraz nie wiem czy mogę wykonać operacje "read Flash" czy przerwać?

Spróbowałem i klapa :-( pokazuje mi takie informacje

c80b35685a857d7bf4682154010005d1.jpg

Sprawdzałem na każdym pliku z folderu.

Opublikowano

Jaki kabel używasz i czy działa on prawidłowo z programem vag?

Opublikowano
  • Autor

Chyba mam już odpowiedź. Do nefa używam zwykłego KKL a do vcds-a hex-can.

Sytuacja wywarła na mnie upór bo od początku auta nie mogę zrobić logów, nie mogę sprawdzić sterownika silnika w VCDS-ie wywala mi system.
Ale sprawdzając błędy pojawiły się w sumie 2:
01314 - Engine controlrol module
004 - no signal/communication - intermittent

a druga sprawa ciągle mam błąd połączenia z 56- radio i 77-BT :/

Po wykasowaniu błędów ten 1 znikł to bardziej błąd przez postój auta z dobre 10-15 min na zapłonie jak robiłem nefmoto na lapku i po tym zamiast przekręcić i od nowa odpalić po prostu odpaliłem i lekko jakby zaniemógł ale odpalił po 2 sekundach.
Po kasowaniu i odpaleniu ponownie było wszystko ok oprócz właśnie połączenia z 56 i 77 ;/
Prawda jest taka że po zakupie nie działało BT ale sam nie posiadałem wtedy kabla hex pod vcds-a więc nie wiem czy były wtedy błędy ale wyjąłem fotel dostałem się do puszki z Bt i go zresetowałem (wyjąłem wtykę na 10min) i podłączyłem.
Po tym zabiegu bt działa, rozmowy idą płynnie itp ale nie mogę wywoływać komend z kierownicy np. radio, telefon itp, rozmawiać owszem ale nic poza tym.

Problem logów i nefmoto może wynikać przez jakiś błąd w komunikacji z radiem i BT.
Jutro wyjmę fotel odłączę BT i zobaczę czy będę mógł się połączyć z radiem-56.

Ps. pytanie mikrofon od bt znajduje się przy lampkach nad głową??

Dzień 2-gi :/

Samo odłączenie BT nic nie dało :( dalej nie mogłem się połączyć z silnikiem. Czekam na zamówione wyjmaki do radia i wymontuję radio z bt zobaczę co wtedy się stanie :)

ps. najciekawsze że nie mogę połączyć się z modułem 56- radio i 77-telefon czy nawet 19- CAN gateway :/ o adaptacji czy kodowaniu można pomarzyć :/ Tak więc pozostają 2 opcje albo coś uwala między radiem a BT albo będzie tablica do wymiany bo ten błąd wskazuje na nią :

1 Fault Found:

01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)
49-00 - No Communications
Dzień 3 :D
Uparcie i do przodu ;]
Wymontowanie BT i mikrofonu + wyjęcie bezpiecznika nic nie dało ;/
Próba wyjęcia radia starymi kluczami do VW też spaliła na panewkach :(
Czekam już tylko na nowe "wyjamki" i po odłączeniu radio ciekawe co będzie :(
Ale dzięki tym próbą padła mi bateria w "scyzoryku" i musiałem wykonać nową adaptacje po zmianie baterii i o dziwo wszystko poszło OK :)

Edytowane przez Klawisz-84

Opublikowano

Ustaw w nefmoto najniższa prędkość po slow init potem read i pójdzie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

To nic nie da. Wczoraj pojechałem do znajomego i z buta pokazał co się uwalilo :-(

Z jednej strony wymiana licznika będzie chyba tańsza niż problem z rns-em. Tylko jak dokładnie zdiagnozować problem z licznikiem?

Opublikowano

Jesli masz problem tylko odczytem softu to zawsze można wyjąć kompa i odczytać na stole, szczególnie że po odczycie tym progr. u Cb. pewnie skończy się przykrą niespodzianką, nie rozwiązuje to jednak problemu z logowaniem chyba że spróbować popiąć się do linii k gdzieś zaraz przy kompie.

Opublikowano

kiedyś walczyłem z identycznym problemem w a4 b6 sprawdzone wszystko od a do z dopiero podłożenie drugich zegarów załatwiło sprawę z brakiem komunikacji. Co do samego odczytu stera po obd proponuję zmienić sprzęt na coś pewniejszego lub wylut kości w podstawkę i wtedy odczyt.

Opublikowano

Akurat przy tym kompie przy poprawnej komunikacji z odczytem czy i zapisem nie ma problemu, lutowanie w tym przypadku sztuka dla sztuki.

Opublikowano

Robiłem już te stery po poprawnej komunikacji i próbie odczytu chińskim sprzętem. Później płacz i zgrzytanie zębów :) Lutowanie to ostateczność jeśli nie idzie po kablu.

Edytowane przez Tom A4

Opublikowano
  • Autor

Spoko, sprzęt czy nie sprzęt, tylko jak mogę być pewnym tego że to licznik jest uszkodzony?

ps. licznik z 1.6 benzyna b7 będzie dobry? Rozumiem że mam nie przejmować się immo ;) jak coś ? wkładam kręcić kluczem sprawdzić vcds-em połączenie i jeśli okaże się że jet to oznacza padnięty licznik w moim aucie?!

Edytowane przez Klawisz-84

Opublikowano

podepnij licznik i sprawdź czy jest komunikacja

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam posiadam podobne obiawy w audi a4 b5 fl 1.8t anb. Jak łączę się przez nefmoto wyskakuje mi to samo co użytkownikowi z pierwszego postu, również posiadam problemy z komunikacją z sterownikiem a mianowicie mogę bez żadnych problemów połaczyć sie z wszystkimi modułami na włączonym zapłonie ale kiedy już uruchomie silnik i chciałbym porobić logi dynamiczne zaczynają się schody co chwilę mnie rozłacza a jeżeli uda mi się zrobić jakieś logi do są po ucinane, nadmieniam że bez problemu mogę robić logi innych aut z grupy vag

Edytowane przez gumacz100