Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDI 90 KM brak mocy przy 120km/h wyciek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moją audi a4 b5 , silnik to 1.9 TDI 90 km , od pewnego czasu nie ma tzw ''buta'' do 120 km idzie jakoś normlanie ale po przekroczeniu tej prędkości łapie muła taki przeskok , jakby go powietrze zatrzymywały dzieje sie tak też na 4 biegu i wcisnięty gaz w podłogę też jakby by go coś zatrzymywało , coś podbnego jakby w automacie zmieniał się bieg niestety mam manulala. Ostatnio pojawił się też wyciek oleju nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym ale prawdopodobnie tak , kod który odczytałem z Vag to 575 ciśnienie w przewodzie dolotowym , w tamtym roku miałem ten sam problem i łapał lewe powietrze na łaczce miedzy turbo a IC

@@@ up

Opublikowano

masz nieszczelny dolot a to że jedzie jak automat i cieknie olej to pewnie poszed uszczelniacz na wale korbowym od strony skrzyni i tarcza sprzęgłowa sie zaoleiła wiec czeka sie wymiana sprzegła i uszczelniacza

Opublikowano

Jak dymi na czarno przy gwałtownym wciśnięciu gazu to na 100% masz nieszczelność na dolocie przez którą również może pojawiać się olej. Kolega chyba zbyt wcześnie porywa się na sprzęgło. Sprawdź szczelność całego dolotu do silnika - turbiny. Stało się to tak nagle czy po jakimś zdarzeniu nawet pozornie nieszkodliwym ?

Opublikowano
  • Autor

Olej od jakiegoś czasu wypluwa ale takie przestoje w przyśpieszeniu od jakiegoś czasu, od mojej kadencji żadnych przygód nie miał

Opublikowano

coś podbnego jakby w automacie zmieniał się bieg niestety mam manulala.

sprzęgło a co innego moze być?

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem wyciek , olej znajduje się również w dolocie ale jest go bardzo mało, ktoś mógłby mi wyjaśnic co to i jak to naprawić ?

2zfrddh.jpg

2rfac5f.jpg

4vr9n9.jpg

qply05.jpg

@up

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

zrobiłeś foto intercoolera. Zapewne nieszczelność na łączeniu plastik z alu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.09.2016 o 15:03, pablo8412 napisał:

Jak dymi na czarno przy gwałtownym wciśnięciu gazu to na 100%

Skąd ta pewność? :>

Również mam AHU i przy wciskaniu do połowy jest ok, ale jak depnę całą piz... to chmurka za mną. Od ciahciaha wiem, że ponoć za mało powietrza dostaje i dlatego jest jak jest. Ponoć właśnie wyczyszczenie doloty z nagaru przynosi ulgę ale..kto robił, kto może coś powiedzieć? :D