Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wzrasta temperatura i zapala sie olej!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam audi a4 b5 1,8 + gaz 125KM

Od jakiegoś czasu zauważyłem że wzrasta temperatura i automatycznie zapala się kontrolka od oleju...Sprawdziłem stan olej i płyn jest Oki...Wymieniałem ostatnio czujnik oleju gdyż olej palił się co chwile na chwile i gasło ... i było Oki...ale przy dużej temperaturze na zewnątrz ...temperatura wzrasta i automatycznie zapala się olej na czerwono... Czy ktoś z was może wie jaka może być przyczyna lub co sprawdzić ? Dodam jeszcze że jest problem z klimatyzacja gdyż często się wyłącza - włącza... ale nie wydaje mi się że może to być przyczyna.. Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam

Opublikowano

Wrózek tu raczej nie znajdziesz. a poprawna diagnoza wymaga większej ilości informacji. Do jakich wartości rośnie temperatura? Czy szybkie nagrzewanie dotyczy tylko jazdy, czy na postoju także? Czy po odpaleniu zimnego silnika węże od chłodnicy robią się ciepłe od razu, czy też dopiero po zagrzaniu silnika? Czy sprawdzałeś ciśnienie oleju, sprawność pompy? Czy w zbiorniczku płynu chłodniczego nie ma plam oleju, pęcherzyków powietrza (przy pracującym silniku)?