Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie sie znajduje czujnik prędkości w Audi A4 B5 1.8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam okropny problem z predkosciomierzem, raz dziala, raz nie, wskazowka potrafi opasc podczas jazdy, najczesciej lezy na 0, skrzynia wtedy szarpie przy zmianei biegow, jak przycisne bardziej pedal gazu to predkosc wraca na 5-6 sekund, potem spada, znowu gaz i z powrotem wraca, ale ostatnimi dniami w ogole lezy, przebieg sie nie nalicza.

Mechanior mi wymienial czujnik predkosci, prosilem zeby posprawdzal kable, ale podejrzewam, ze tego nie zrobił.

Chciałbym wykluczyć wszystkie usterki, zeby miec pewnosc, ze to... pierscien w skrzyni, wiec powiedzcie mi:

Gdzie jest ten czujnik? Wiem, ze wystarczy sciagnac koło,na lewarku mozna sie do niego dobrac, ale.. ktore koło? Jak sprawdzić poprawność dzialania czujnika? Jakie powinno byc napięcie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Czujnik znajduje się po stronie kierowcy, wtyczkę wypniesz od góry spokojnie, a sam czujnik chyba najlżej będzie wyciągnąć od spodu. Ale polecam sprawdzić stan wiązki, bo jeśli przy przyśpieszaniu odczyt wraca to imo przewody gdzieś nie łączą, ewentualnie wtyczka jest zaśniedziała.