Jump to content
IGNORED

Jak sprawdzić poziom oleju w ASB

Rembi
 Share

Recommended Posts

Miarką, albo specjalną zagiętą miarką przez korek spustowy, albo przez korek wlewu. Zależy jaki typ skrzyni.

:lol: przez korek spustowy to nie polecam :wink:

W silniku to na pewno wiesz jak sprawdzić :wink:

A nie wiem jaką masz skrzynię biegów.

Jeśli kolega posiada skrzynie w której ma otwór z boku do napełniania to zagięty drut wkładasz przez ten otwór i stan prawidłowy to kilka milimetrów od krewędzi otworu.

adadur, kolego w zaleznosci od skrzyni biegów ja mam 98 r tip tronik i stan oleju sprawdza sie przy temperatuże oleju ok 60 stopni na zapalonym silniku własnie przez korek wlewu, jest tam taki plastik zamontowany w środku który miarkuje poziom. powinienes podłączyć sie komputerem pod złącze wejsc w skrzynie znalezc temp odpalic silnik i odkrecic korek wlewu poczekacdo zagrzania. przy tem. ok 60 stopni powinien olej sie przelewac , jak to nie nastąpi to powinienes go sobie dolać do przelania. A i jeszcze taka uwaga czesto przy wlewaniu mozna ten plastik w misce wypiąc i pomiar stanu oleju jest nie miaro dajny, powinno sie go dolewac strzykawką taką wieksza oczywiscie ,albo z zakrzywioną końcówka albo zakończaną gumowym węzem. pozdrawiam. tak bynajmniej jest w mojej skrzyni.