Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[BFB] Podwyższone obroty po odpaleniu na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem

Czytałem wiele tematów podobnych do mojego problemu ale nikt z założycieli tematu nie wskazał przyczyny takich objawów.

Z tego co wiem to nie powinno się tak zachowywać ale jednak zachowuje.

Po odpaleniu silnika po dłuższym postoju (całkowicie zimny silnik - niezależnie czy to w mroźny czy w ciepły dzień) obroty wskakują na 2 - 2.2 tyś obrotów po czym spadają po około 2 sekundach do wartości 1,200-1400 rpm.

Pytanie, czy powinienem się tym przejmować? Co może być tego przyczyną?

Zaznaczę, że gdy ruszę na zimnym silniku to zdarzy się czasem, że po wysprzęgleniu obroty ponownie wskakują na wartość 2 tyś obrotów.

Na ciepłym silniku a raczej już po 2-3 minutach pracy objawy ponownie nie występują. Tylko zaraz po rozruchu.

Przepustnica jest OK, oraz miała adaptację. Jedynie czego nie ma to uszczelki miedzy nią a kolektorem(była wyżarta kiedy rozbierałem przepustnice do czyszczenia). Czy może powodować taki efekt?

Ktoś wspominał w innym wątku, że to może być napinacz łańcucha rozrządu - WYMIENIONY, więc tą opcję wykluczamy.

Opublikowano

Zacznij od zaworka nr 6 odpowietrzenia skrzyni korbowej. Najczęściej to on powoduje falowanie obrotów. W serwisie ok 48 zł. Moją Andżelę uleczył, a ile się nawku....m.

Opublikowano

Sęk w tym że odpowietrznik był wymieniany 2 tygodnie temu. Co ciekawe stary odpowietrznik był w dobrym stanie ale mimo to wymieniłem go.