Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVB] Napinacz paska alternatora -problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

mam pytanie odnosnie napinacza paska alternatora, a konkretniej tej czesci ze zdjecia ( to chyba jakis amortyzator tego napinacza ).

Pasek nie jest wystarczajaco napiety pracujace nie dotyka tej rolki widocznej na zdjeciu.

Z tego co mi powiedziano to owszem moge miec to wymienione, ale podobno wystepuje to w calosci jako jeden element z napinaczem i rolka ( koszt okolo 550zl).Chcialbym sie upewnic czy napewno wystepuje tylko jako calosc ??? bo zdecydowanie mozna go odkrecic samego , poza tym wymiana tego calego elementu to tak jak wymiana rozrzadu, a wiec rozkrecanie polowy przodu.

Jezeli faktycznie jest to dostepne jako nowe tylko jako 1 caly element to moze uzywane kupic i wymienic tylko czesc ze zdjecia ??

Pasek nie jest wystarczajaco napiety , na zimnym silniku piszczy i szumi.

Prosze o pomoc.

A4 2002r silnik AVB 1.9 TDI

Opublikowano

wymieniaj w calosci w intercars kosztuje niecale 300 zl. tej samej firmy ktorej ssprzedaje ASO - czyli INA. bez problemu mozna wymienic bez rozbierania przodu.

natomiast, poniewaz od razu warto wymienic pasek wieloklinowy, trzeba sie dostac od spodu auta, poniewaz niezbedne jest zdjecie paska napedowego kompresora klimatycji.

Opublikowano

Wymieniaj cały kom plet, przynajmniej będziesz miał pewność na czym stoisz, :naughty: raczej jeździsz

Opublikowano

Wymieniaj cały kom plet, przynajmniej będziesz miał pewność na czym stoisz, :naughty: raczej jeździsz

Nie ma co się zastanawiać, wymieniaj od razu kpl. napinacz plus pasek tak jak dobrze określił to Damian :good:

Opublikowano

Witam!

Mam od ok. tygodnia podobny problem ;( ... jednak auto jest mi cholernie potrzebne do dojazdów do pracy (dosyć daleko) i zastanawiam się jak długo mogę jeździć z tym piszczeniem (sprawa dotyczy jw. zimnego silnika) i czy nagle łożyska lub paska szlag nie trafi.