Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszkodzone A4 B5 2000r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W auto zastępcze bym się nie pchał, sporo nie przyjemności w przypadku uszkodzenia takiego samochodu.
Dlatego sugeruję skorzystanie z wynajmu prywatnego (od kolegi, kogoś z rodziny, kochanka żony, czy męża kochanki). Praktykowałem to wielokrotnie i pomijając fakt, że odpadają mi procedury (protokoły zdawczo odbiorcze, dodatkowe ubezpieczenie, kaucje i inne duperele), to zwykle jeszcze parę groszy zostaje w kieszeni. Stawka w przedziale 100-130 zł za dobę jest jak najbardziej akceptowana.
Opublikowano

Kolego Jawor36, moze i ma ze soba miernik, ale gdy dwa razu mi wjechali w dupe, to musiałem SIE PROSIĆ o to żeby go użył.

Więc to czy on przyjedzie z miernikiem w schowku, a czy go użyje, to dwie różne sprawy.

Opublikowano
  • Autor

Ok, do poniedziałku, będę miał wycenę naprawy, z zakładu znajomego. Wykosztuję się 200zł, ale mam nadzieje, że będzie warto.

Potem będę się próbował odwoływać.

Opublikowano

będę miał wycenę naprawy, z zakładu znajomego. Wykosztuję się 200zł,
Po co? To jest prosta szkoda. Wystarczy jeśli w odwołaniu napiszesz, że w warsztacie lakierniczym oszacowano koszt naprawy na kwotę...... Do odwołania dołączasz kosztorys ubezpieczyciela ze zmieniona stawką rbg i powinieneś wyjść na swoje. Nowa kalkulacja kosztów naprawy miała by sens, gdyby chodziło o rozszerzenie zakresu prac, bądź zmianę kwalifikacji czynności (z naprawy na wymianę). Wizyta u dobrego lakiernika powinna Cię nieco oświecić. Wystarczy bowiem, że fachowiec zrobi co do niego należy i wystawi fakturę adekwatną do rozsądnej stawki rbg. Masz do lakierowania praktycznie połowę samochodu, więc kwota około 5 tyś jest akceptowalna.
Opublikowano
  • Autor

Dostałem, wycenę z warsztatu naprawy audi.

Jak sformułować odwołanie? Może być coś w stylu:

" W odpowiedzi na wycenę szkody przez Państwa likwidatora mobilnego, załączam wycenę warsztatu, w którym mam zamiar naprawić uszkodzony pojazd.

Zaproponowana przez Państwa kwota pokrywa połowę kosztów naprawy. Proszę o ustosunkowanie się do kalkulacji watrsztatu.

Z poważaniem...." ? Będzie dobrze?

718631e18a82024bmed.jpg

987c9e4025d6c4ddmed.jpg

59800010aef62cf9med.jpg

f928a6571ccbbe77med.jpg

17d68233ba3f2d82med.jpg

9263f470fa244f61med.jpg

57afc692256a25f8med.jpg

Witam,

W odpowiedzi od ubezpieczalni otrzymałem kosztorys z mojego warsztatu z naniesionymi przez nich uwagami.

Jak mam się do tego odnieść? Bo nie mam pojęcia.

880d5da21dc36099med.jpg

10a8ee31d8e08ed8med.jpg

045f5affe4b42f5emed.jpg

b1df3e27ffeaa7c8med.jpg

97bd3aa53ef87830med.jpg

8279adac16fc86e3med.jpg

12ce887ef33e826cmed.jpg

Opublikowano

Przeczytaj sobie wytyczne z KNF, wytyczna nr 17.
Możesz się domagać naprawy na częściach oryginalnych na podstawie faktury z ASO lub w przypadku, kiedy ( O = nowe ori części, P - zamiennik)

Zakład ubezpieczeń może uwzględnić wartość części O również, gdy uzasadnia to
szczególny interes uprawnionego (np
.
gdy pojazd był dotychczas serwisowany i
naprawiany

wyłącznie przy użyciu części O

lub

Zakład ubezpieczeń, ustalając wartość świadczenia, może uwzględnić wartość
części P, gdy uzasadnia to w szczególności wiek uszkodzonego pojazdu, stopień
wyeksploatowania części w tym pojeździe a także prostota konstrukcji częśc
i (powodująca,
że
zdatność do pełnej restytucji takiej części jest możliwa do oceny bez skomplikowanych
badań). Jednakże nawet w powyższych przypadkach, jeżeli uprawniony ma szczególny
interes w wykorzystaniu części O lub części Q, zakład ubezpieczeń powin
ien ustalić

świadczenie z uwzględnieniem wartości tych części

Jeżeli zakład ubezpieczeń uwzględnił wartość części niższej jakości, od części
zakwalifikowanej do wymiany, powinien przedstawić
uprawnio
nemu zindywidualizowane
uzasadnienie podjętej decyzji w
tym zakresie

A moim zdaniem, skoro samochód posiada oryginalne drzwi, błotnik itp, to jest serwisowany z użyciem części oryginalnych (a nie zamienników) i na takich powinien zostać naprawiony.

Edytowane przez JawoR36

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie. Proszę o radę bo nie wiem jak się do tego odnieść :unsure:

Dostałem odpowiedź z ubezpieczalni:

"Może Pan dokonać naprawy w warsztacie, z którego otrzymaliśmy kosztorys. Po przedstawieniu faktury za naprawę wypłacimy różnicę między tym co na fakturze, a tym co już Pan otrzymał."

Z tym, że ja nie mam z bomby tych brakujących 3tyś zł, aby dołożyć do tej naprawy. I jeszcze jedno, czy ubezpieczyciel ma prawo, żądać ode mnie faktur za naprawę?

Opublikowano

czy ubezpieczyciel ma prawo, żądać ode mnie faktur za naprawę?
W zasadzie nie. To ich (ubezpieczycieli) własna interpretacja przepisów. Orzecznictwo sądów (w tym i SN) wskazuje jednoznacznie, że odszkodowanie powinno zostać wypłacone niezależnie, czy i za ile pojazd zostanie naprawiony. Właściciel nie ma wszak obowiązku naprawy pojazdu, bo może go sprzedać w stanie uszkodzonym, a odszkodowanie i tak mu się należy.