Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana płynu chłodzącego 2.6 v6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) podpowiedzcie mi co mam teraz zrobić ... otóż tak ... jak było ciepło to do chłodnicy dolewałem wody bo miałem wyciek ze zbiorniczka wyrównawczego... teraz kupiłem zbiorniczek i zamierzam go wymienić ale przed tem chyba upuscic stary plyn razem z wodą która w mrozniejsza noc może zamarznąć Juz niedługo :) powiedzcie mi jak najlepiej to zrobić gdzie gu spuszczac itd ile płynu wchodzi no i jak to mniej więcej zrobić :) tak w miarę pokolei :) z góry dziękuję za pomoc :) pozdrawiam

Opublikowano

Nie jestem specjalistą ale ja bym zrobił tak samo jak jest w poradniku wymiany termostatu tylko bez punktu nr 7 :)

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/116825-wymiana-termostatu-w-19tdi-fotostory/

Pytanie czy zabieg ten przeprowadza się analogicznie w v6

Opublikowano

Zagrzej silnik. Odkręć ostrożnie korek zbiornika wyrównawczego. Na dolnym króćcu chłodnicy powinien być kranik, odkręcasz go i spuszczasz płyn, ewentualnie ściągnij dolny wąż chłodnicy to zleci szybciej, ale uwaga na gorący płyn. Jak już wszystko zleci to zakręcasz/składasz i zalewasz świeżym G12. Płynu powinno wejść jakieś 6 litrów, zawsze trochę zostaje w bloku silnika.

Opublikowano
  • Autor

Czyli nagrzac silnik do 90°C zgasić i odkręcić ten kranik bądź wężyk czy to na pracującym silniku ?

Opublikowano

Broń Boże na pracującym, wszystko na zgaszonym. Płynu też pewnie nie wlejesz od razu całego i konieczne będzie sukcesywne dolewanie w trakcie pracy silnika i po nagrzaniu po otwarciu termostatu.

Opublikowano
  • Autor

I nie trzeba odpowietrzać nic prawda ?

Opublikowano

Będziesz musiał odpowietrzyć układ. Pod plastikową osłoną podszybia masz dwa przewody od nagrzewnicy zsuń lekko lewy przewód tak aby powietrze mogło wylecieć i poczeka aż z dziurki popłynie płyn i gotowe.

Edytowane przez Miiron

Opublikowano
  • Autor

A czy brak odpowietrzenia może mieć jakiś wpływ na powietrze dmuchajace z nawiewu bo coś mi słabo dmucha nawet na IIII biegu ?

Opublikowano

Jeżeli leci chłodne powietrze to nagrzewnica jest zapowietrzona. Jak go pociągniesz i przytrzymasz na obrotach powyżej 4 tys. to nadal masz zimno? Pamiętam, że moje abc po zmianie płynu najlepiej odpowietrzało się wkręceniem na kilkanaście sekund powyżej 5 tys. obrotów, nigdy nie dotykałem odpowietrznika na nagrzewnicy.

Opublikowano
  • Autor

To znaczy to powietrze ma słabe dmuchniecie mi się wydaje jak na IIII biegu . Czyli co, odkręcić lewy przewód od nagrzewnicy na odpalonynym silniku i poczekać aż zacznie lecieć plyn sam i zakręcić tak ?