Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8t 163 km downpipe kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam a4 1.8t . Chciałbym zamontować downpipe i w związku z tym mam kilka pytań. Przy montażu chcialbym zamontowac emulator spalin na druga sonde żeby nie było błędu. I czy po tych modyfikacjach musze czy może należy albo tylko moge jesli chce więcej jak 163km mieć w aucie wgrac mape? A nastepnie jeśli wgralbym mape np na około 180 koni czy musze zamontowac TIP-a? Nastepna kwestia to spalanie.. czy wzrośnie po tylko wstawieniu downpipe i emulatora sondy? Jeśli tak to o ile? A jak to było by jeszcze jakby do tego była mapa na 180km, czy dużo by wzrosło spalanie? O ostatnia kwestia dodam tylko ze w samochodzie jest zamontowana instalacja lpg ale to chyba nie ma znaczenia.. proszę o wasza poradę/pomoc gdyż jestem świeżo po zakupie auta :)

Opublikowano

Yo.

Po zamontowaniu DP możesz poczuć różnice, ale nie musisz.

U mnie na przykład turbo wcześniej zaczęło wstawać, przez co nie ma tak dużej turbo dziury, zmiany w mocy nie poczułem, po prostu jest ona dostepna od niższych obrotow.

Softa można zrobic i bez DP, też podniesiesz moc w okolice 200KM, w zależności oczywiście od stanu motorowni, natomiast rzeczy jak DP czy TIP podnoszą delikatnie jeszcze mozliwości silnika co do oddychania i wydychania. Dorzucenie DP i TIP na pewno nie zaszkodzi.

Co do spalania nie wiem jak jest w B6, ja w B5 tez mam dwie sondy, check się pali cały czas, spalanie nie wzrosło, ale i tak musze kogoś znaleźć do usunięcia drugiej sondy, bo jednak drażni oko.

Opublikowano

emulator spalin na druga sonde żeby nie było błędu

Wiele razy był poruszany ten temat i jest to rozwiązanie doraźne, u jednego działa u innego nie.

I czy po tych modyfikacjach musze czy może należy albo tylko moge jesli chce więcej jak 163km mieć w aucie wgrac mape?

Nie musisz, możesz.

Nastepna kwestia to spalanie.. czy wzrośnie po tylko wstawieniu downpipe i emulatora sondy?

Niektórzy notują wzrost spalania po wycięciu katalizatora.

jest zamontowana instalacja lpg ale to chyba nie ma znaczenia

trochę ponoć ma

Opublikowano

Kiedy wycięcie kata i wstawienie dp odczuwalne jest najbardziej. Ano wtedy kiedy okazuje się, że kat był mocno zatkany. Wtedy też ma to największy wpływ na lpg, bo jeśli gaz był zakładany i ustawiany na nie drożnym wydechu, po wycięciu kata może się zmienić charakterystyka pracy silnika, mapy benzyny, a przecież na jej podstawie ustawiany jest zazwyczaj gaz (jeszcze po odczycie z sondy)

W większości przypadków zmiany w rozbiegniu się mapy są minimalne i niektóre instalacje potrafią się same kalibrować natomiast jeśli nagle zauważyłbyś zmiany wartości w kanale 032 engine to gaz do ponownej adaptacji

Edytowane przez ganjaq

Opublikowano
  • Autor

Czy emulator sondy w ogóle działa? Jest tu ktoś to założył emulator i działa? Jaki emulator polecacie? Kątowy czy zwykły prosty?

Edytowane przez kostekpk

Opublikowano

zakładałem u brata ,podczas montażu downpipe , taki http://allegro.pl/emulator-katowy-regulacja-przeplywu-spalin-i6513273226.html

ma regulacje przepływu spalin ,doregulowanie troche zajeło ,ale sie udało .

innego nie stosowałem ,gdyż chciałem mieć właśnie możliwosć ewentualnego zdławienia przepływu spalin , na emulatorze.

Edytowane przez bartez80

Opublikowano

Jeśli masz zamiar robić program to wystarczy DP na jedną sondę, bo i tak przy okazji robienia softa wywali się z niego drugą sondę. Tak też mam u siebie.