Jump to content
IGNORED

[A4 B5 AFN] Dymienie na siwo- czy to normalny objaw?

Recommended Posts

Posted

Witam. Ostatnio zauważyłem, że moje A4 B5 AFN zaczęło dymić na siwo na zimnym silniku. Rzecz dzieje się tylko rano po nocnym postoju w niskiej temperaturze (pod chmurką, a wiadomo jaką obecnie mamy temperaturę). Wygląda to tak, że silnik odpala od strzała, chodzi równo i stabilnie, ale przez pierwsze 5 minut dymi na siwo. Nie jest to jakiś mocno intensywny dym, ale trochę tego jest. Po 5 minutach przestaje i już do końca dnia nie dymi, aż do kolejnego poranka. Dodam, że płynu chłodniczego nie ubywa, a dymienie nie pojawiało się, gdy na dworzu było jeszcze ciepło. Czy powinienem to wiązać z jakąś usterką czy jest to normalny objaw związany z kondensacją pary wodnej w rurze wydechowej? Będę wdzięczny za rady, gdyż to mój pierwszy dieselek i mam słabe doświadczenie z zimową eksploatacją auta.

Posted

Jak najbardziej normalny objaw przy panującej pogodzie. Mam tak w fordzie, wcześniej miałem w audi zarówno benzynie 1.8t jak i dieslu 1.9tdi więc bez obaw kolego :)

Posted

różnica temp, zimny wydech sie rozgrzewa i wydobywa sie para:) jak nie smierdzi przepalonym olejem ani spalinami to luz:D

Posted

To spoko, dzięki za odpowiedzi :)