Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Problem z układem chłodzenia - niedogrzany silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem z niedogrzaniem silnika i temperatura max 70 stopni.... szukajac informacji co moze byc znalazlem na szczescie odp na forum:):) w tym poscie http://www.a4-klub.pl/smf/b5_ajm_niedogrzany_silnik-t58324.0.html... gdyz mam identycze objawy ... natomiast pytanko mam takie a mianowicie co to jest ?? zzzzzjp2.jpg i za co to odpowiada?? aha i znalazlem cos takiego węzyk zalslepiony sróbka czy tak byc powinno??? wezykft0.th.jpg i co to w ogole jest z gory dziekuje za informacje:) pozdr

Opublikowano

Widoczny na zdjęciu siłownik pneumatyczny (zawór) uruchamia dodatkowy obwód podgrzewania paliwa.

W AJM występuje dodatkowy obwód cieczy filtra paliwa z dodatkową małą chłodniczką i pompką elektryczną. Ma to za zadanie utrzymywanie odpowiedniej temp paliwa, czyli latem chłodzenie, a zimą podgrzewanie i właśnie wtedy jak jest niska temp otwiera się ten dodatkowy zawór i łączy dodatkowy obwód filtra paliwa z obwodem chłodzenia silnika.

Opublikowano

Mógłbyś napisać jaka była albo jest przyczyna tego niedogrzania u Ciebie ?

Opublikowano
  • Autor

jest taki motyw ze rano odpalam samochod , gdzies po ok 12km wskazowka ledwie wstaje ale dochodzi max do 85 stopni prawie na samym srodku.... i podczas jazdy buja sie z temp powiedzmy 90 do 77 stopni i tak w kolko... temperatura w kabinie jak najbardziej ok wszystko ladnie grzeje i z tym nie ma problemu aaa i jeszcze jedno zauwazylem ze plynu chlodniczego w ogole nie przybywa ani nie ubywa tak jak by ciecz stala w miejscu na cielpym czy na zimnym silniku.... takie mam objawy.... i wyczytalem ze nie tylko ja tak mialem i byla to wina niesprawnego termostatu.[br]Dopisany: 25 Grudzień 2008, 13:04_________________________________________________znalazlem taki termostat do mojej audi http://allegro.pl/item508180468_termostat_audi_seat_skoda_octavia_volkswagen_org.html powiedzcie mi czy bedzie pasowac do mojego sprzeta?? 1,9 AJM wg tabelki tak hmm ale czy z wygaldu rowniez bo zauwazylem ze sa rowniez cale zółte chyba mosiezne aaaa ten ma budowe metalowa no i ta cena za oryginal ...wiec by sie oplacalo:) jak za oryginalna czesc...pozd i z gory dziekuje za odpowiedz:D

Opublikowano

problem termostatu przerabialem w dwoch swoich A4 (1Z lepszy dostep do termostatu, w AJM gorzej) A co za tym idzie:

za obydwoma razami kupilem ori termostat w aso, jesli w 1Z jescze wymaina byla lepiej dostepna i ktos lubi sie pieprzyc w cos dwa razy to mozna kupic "byle jaki termostat" to w AJM jest zly dostep i TRZEBA ZROBIC TO RAZ A PORZADNIE.

Ja tam fachowcem nie jestem ale pisze z wlasnego doswiadczenia, napewno bardziej zaawansowni klubowicze zgodza sie ze mna, pozatym poczytaj forum, tam dowiesz sie o problemach "tanszych termostatow". Lepiej kupic ORI w ASO(90zl) i bedzie OK:) Na forum jest ogolnie przyjete kupywanie termostatu i czujnika cieczy chlodzacej ORI. Co do reszty to sie nie wypoiadam...

To tak ogolnie,

Co do twojego termostatu to moze ktos kto sie spotkal z taka cena za ORI niech sie wypowie, faktycznie tani, bycmoze warto, wyglada jak orginalny z ASO(tak mi sie wydaje), opakowanie tez chyba identyczne:)

Opublikowano

Robert, kup oryginalny w ASO (max 90 zł z oringiem) i bedziesz spał spokojnie. Ja do allegro nie mam zaufania po tym jak kupiłem podróbkę oleju Castrol Magnatec od super zaufanego sprzedawcy. A wymiana rzeczywiście jest bardzo upierdliwa.

Opublikowano
  • Autor

ok juz wszystko jasne dzieki za info no nic po siwetach lece po termostat:) pozdr 4all

Opublikowano

dla mnie byla tak upierdliwa ze podeszla krzywo uszczelka, rozerwalo ja i lalo sie z niego, musialem rozbierac go ponownie.....

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

pytanko mam takie a mianowicie co to jest ??i za co to odpowiada?? aha i znalazlem cos takiego węzyk zalslepiony sróbka czy tak byc powinno??? i co to w ogole jest z gory dziekuje za informacje:) pozdr

Witam, miałem taki sam problem jak Ty.Wyciągnąłem tą śrubkę i podłączyłem wężyk do tego zaworu co pokazałeś na zdjęciach. Nie wiem jednak czy tak powinno być i jaki był cel zatkania wężyka śrubką?