Sportowy81 Posted November 12, 2016 Posted November 12, 2016 (edited) Znalazłem ciekawy film na yt o produktach marki "Lidl" porównujący niektóre produkty w Lidlu ich marki z topowymi markami. Cena produktów lidla to połowa ceny produktów "markowych" Śledząc wątki widzę dziwną analogię w branży części samochodowych gdzie często cena części w ASO jest 3 krotnie wyższa od zamiennika bez logo klepanego w tej samej fabryce. Ja w swoim aucie wymieniłem sondę lambda na jakiegoś "no name" ponad 3 lata temu - do dziś zero problemów, czy zatem w branży automotive nie jest tak samo jak w spożywce? Niby czemu pazur komercji i marketingu nie miał się do niej dobrać? Wydaje mi się, że można wiele spotkać "tych samych produktów" pakowanych w różne kartoniki a cena końcowa zależna jest od popularności brandu. Mam dziwne odczucie, że identycznie jest w przypadku wahaczy, sprzeczacie się co lepsze MOOG, RTS, Master Sport , SKV, Delphi czy inne a tak do końca nie wiemy czy nie robi tego jeden mały skośny ludzik. Jedynie LMO można powiedzieć, że robi więcej prebiegu, Ale inne marki - to chyba zależy od stylu jazdy i może przypadku jak małemu skośnemu to wyszło. Ktoś porównał Delphi z SKV, że to to samo, inny pisał że zarówno SKV jak i Master sport dodaje te same nakrętki zbędne do wahaczy (przypadek?). Ciekawe do jakiego stopnia jesteśmy zwodzeni marketingiem na forum i w życiu codziennym. Co o tym sądzicie? Edited November 12, 2016 by Sportowy81
Dystrybutor SKV Posted November 12, 2016 Posted November 12, 2016 Jest w tym duża część prawdy jednak nie zgodzę się z tak dalece idącymi wnioskami, że każdej marki wahacz pochodzi z tej samej fabryki. Nie można porównać krafta z moogiem, kamoki z MS itd itp. Często też jako dostawcy części nie wiemy dla kogo dana fabryka w której my kupujemy jeszcze produkuje, wszystko zależy od relacji przedstawiciel marki - pracownik fabryki który może ale nie musi podzielić się informacją. Nigdy oficjalnie takiej informacji uzyskać nie można - jednak zawsze są sposoby by to zrobić. W przypadku cewek zapłonowych jest jeszcze weselsza sytuacja - to byłby dopiero temat na pracę magisterską
matisstz Posted November 12, 2016 Posted November 12, 2016 ostatnio spotkałem się z podobnym przypadkiem padł mi ksenon, bałem się chińszczyzny ... pojechałem do serwisu AUDI, cena w serwisie powalająca ... zapytałem jakiej marki oferują to odpowiedzieli mi że albo osram albo philips dużego wyboru niema, podziękowałem i pojechałem do najbliższego sklepu ATU gdzie kupiłem dwa żarniki ksenon firmy osram o połowę taniej
cabanmat Posted November 12, 2016 Posted November 12, 2016 Rozmawiając z mechanikami zauważyłem sytuację że mamy też do czynienia z "pakowaczami" Na pudełku różne marki a w środku i tak jakiś SKF...
Fido Posted November 12, 2016 Posted November 12, 2016 zapytałem jakiej marki oferują to odpowiedzieli mi że albo osram albo philips dużego wyboru niema,podziękowałem i pojechałem do najbliższego sklepu ATU gdzie kupiłem dwa żarniki ksenon firmy osram o połowę taniej No to powodzenia życzę, oby jak najdłużej to popracowało. Nie płacz potem że masz 2x przetwornice do wymiany (naprawy) + 2x ori palniki po cenie ok 220 zł (nie cytuj,nie odpisuj,to moja mała dygresja od właściwego tematu). Produkty w Lidlu vs sytuacja z wahaczami na rynku A co ma kur...a Lidl do wahaczy Audi ??? Bp nie mogę wykminić. Handlują już takim asortymentem ?
Dystrybutor SKV Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 jeśli kolega kupił oryginalne xenony osrama raczej nie ma powodu by się martwić - nie siałbym tu paniki. A co ma kur...a Lidl do wahaczy Audi ???Bp nie mogę wykminić.Handlują już takim asortymentem ? Pewnie chodziło autorowi wątku, że skoro w przypadku spożywki w sieci Lidl i części samochodowych jest ta sama sytuacja z pakowaczami. Powiązał w sumie ciekawy film AdBustera z youtube z wypowiedziami w wątkach o wahaczach gdzie też padło wiele ciekawych skojarzen.
Recommended Posts