Jump to content
IGNORED

[BLB] lopatki w turbo, samo turbo czy zawor n75?

Recommended Posts

Posted (edited)

Objawy po czesci jak dla zapieczonych lopatek tylko, ze nie jezdze jak dziadek i wierzyc mi sie nie chce ze to lopatki sie zapiekly.

1. przy zmianie biegu z 5 na 6 i predkosciach rzedu 120-140 km/h wpada w tryb awaryjny. Wpada w tryb awaryjny w momencie wrzucenia sprzegla celem zmiany biegu. Jesli grzeje na 5 biegu np od 120 do 140 km/h i nie robie redukcji tylko puszczam gaz i zwalniam na biegu to awaryjnego nie ma.

2. czesto jest mulowaty i nie przyspiesza jak powinien. Szczegolnie na trzecim biegu jak turbina sie zalacza. Wydaje mi sie ze w 9/10 przypadkow nie idzie jak powinien.

3. turbina zalacza sie pozniej. Powinna chyba od ok 1800 a zalacza sie od 2100. Im dluzej jezdze z tym problemem tym pozniej zalacza sie turbo.

4. Komp pokazuje tylko blad przeladowania w przypadku wystapienia sytuacji jak w pkt 1

5. turbina zaczela delikatnie pogwizdywac po wymianie oleju. Leje motula 5w40 od dzika.

Jak zdiagnozowac problem na 100% by nie wdawac sie niepotrzebnie w koszty. Mam problem ze zrobieniem logow.

edit

1. egr sprawny

2. przeplywka sprawna

3. czujnik cisnienia doladowania sprawny

Edited by mravel
Posted

jak masz mozliwosc to podmien N75. lub w\zdemontuj swoj i go przepłukaj np WD40 i delikatnie przedmuchaj - zamontuj i testuj

Posted

Oprócz tego co prawdę rzecze Soto sprawdź wężyki podciśnień do i od zaworku N75.

Posted

I tu jest pies pogrzebany, możliwe że to uszczelka pokrywy zaworów lub właśnie wężyk podcisnienia

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Posted

Ja obstawiam N75 do wymiany.

Posted

sprawdzalem wezyki jezykiem i trzyma cisnienie. Nie wiem jak gruszka. Uszczelka pod klawiatura byla w oplakanym stanie i jej wymiana ozywila auto. SotoM juz mnie zmartwil, zebym nie popadl w samozachwyt, bo to niekoniecznie rozwiazalo problem.